ЗВЕРНЕННЯ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ДО ВІРНИХ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Дорогі владики, шановні отці, брати і сестри!

Від усього серця вітаю вас з днем пам’яті святителя і чудотворця Миколая!

Відео дня

Непомітно промайнула половина Різдвяного посту. Довкола вирують політичні пристрасті, а Церква молиться про примноження любові і викорінення ненависті та злоби, за мир і спокій в країні.

Українська Православна Церква об’єднує своїх віруючих незалежно від політичних поглядів, регіону проживання та національності. У Христі «нема вже іудея, ні язичника; нема раба, ні вільного; нема чоловічої статі, ні жіночої, бо всі ви – єдине у Христі Ісусі» (Гал. 3, 28).

Єдність Церкви і любов між собою – це те, що заповідував нам Господь. «Це заповідую вам: щоб любили один одного» (Ін. 15, 17) і «молю…, щоб усі були єдине, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони хай будуть в Нас Єдине, – щоб увірував світ, що Ти послав Мене» (Ін. 17, 21).

Справжня християнська любов «довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не вихваляється, не гордиться, не безчинствує, не шукає свого, не роздратовується, не мислить зла, не радіє неправді, а радіє істині; усе покриває, всьому вірить, всього надіється, все переносить. Любов ніколи не перестає…» (1 Кор. 13, 4-8). Апостол любові святий Іоанн Богослов говорить, що «хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов» (1 Ін. 4, .

Возлюблені у Христі брати і сестри! Не порушуйте внутрішнього миру і любові роздратуванням і образливими словами. Не допускайте агресії та насильства. «Якщо можливо і залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми» (Рим. 12, 18).

А головне, моліться і постуйте, бо пристрасті і страсті «виганяються тільки постом і молитвою» (Мф. 17, 21). Моліться за подолання ворожнечі і розбрату, за панування миру і спокою, щоб нам, віруючим, проводити «життя тихе і безтурботне у всякому благочесті і чистоті», крокуючи слідом за Різдвяною зіркою до Віфлеємського вертепу Богонемовляти Христа.

Понесемо ж до ясел Новонародженого Спасителя разом з волхвами-мудрецями і наші дари – золото чистого і благочестивого життя, ладан щирої і теплої молитви та смирну пам’яті про плинність земного і перемогу вічного.

«Знаємо також, що Син Божий прийшов і дав нам світло і розум, щоб ми пізнали Бога істинного і щоб були в істинному Сині Його Ісусі Христі: Цей є істинний Бог і життя вічне» (1 Ін. 5, 20-21).

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога і Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!

Амінь.

+ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ