Києво-Печерський історико-культурний заповідник 19 грудня передасть Києво-Печерській лаврі срібну раку c зображенням первомученика і архідиякона Стефана.

Як повідомили УНІАН в обителі, урочисте перенесення раки в Успенський собор лаври відбудеться по закінченні пізньої Божественної літургії в Успенському соборі, близько 11.00, після чого відбудеться Хресна хода.

«Первомученик і архідиякон Стефан - старший серед семи дияконів. Він був поставлений самими апостолами і потерпів за Христа у віці близько 30 років. За висловом християнського письменника Астерія Амасійського, це був «начаток мучеників, учитель страждань за Христа, підстава доброго сповідання, бо перш Стефана ніхто не виливав крові своєї за Євангеліє», - розповів намісник лаври митрополит Павел.

Відео дня

Частка мощей святого Стефана була принесена в Києво-Печерську лавру архієпископом Пахомієм з молдавського Нямецького монастиря в XVIII столітті.

Ковчег зі святинею встановили в Успенському соборі, в приділі архідиякона Стефана. У XIX столітті мощі були поміщені в срібну раку з зображенням архідиякона Стефана на весь зріст.

На місці зображення руки був зроблений спеціальний ковчежець, в якому знаходився перст святого. При вибуху собору в 1941 році святиня опинилася під завалом, звідки була витягнута при розбиранні руїн в 1962-1963 роках.

З цього часу рака перебувала у фондах Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Перст святого в 1989 році був повернений монастирю. Цього ж року для нього була виготовлена ​​дерев`яна рака, яку встановили в Хрестовоздвиженському храмі на Ближніх печерах.