Митрополит Вишгородський і Чорнобильський, настоятель Києво-Печерської лаври Павел (Лебідь) молиться в лаврських печерах про здоров`я та спасіння всіх постраждалих під час вуличних протестів у Києві. Про це він сказав учора ввечері після круглого столу з врегулювання ситуації в країні в коментарі УНІАН.
 
Митрополит Павел: "Сьогодні ми повинні просити, щоб Господь допоміг тим, хто бажає Україні добра і напоумив тих, хто бажає їй зла».
 
«Повернувшись в лавру, я спустився в печери до преподобних і просив Бога про здоров`я та спасіння всіх постраждалих на Майдані. І нині мені прикро дізнатися, що деякі фрази, сказані мною на круглому столі, були відразу висмикнуті з контексту і, можливо, на догоду чиїхось інтересів, поширені в ЗМІ», - повідомив митрополит Павел.
 
Владика пояснив: «Для мене всі діти Божі, тому що я священик. Я не можу схилити голову перед протестуючими або перед владою і правоохоронцями, і сказати, що ті чи інші чинять добре. Я буду захищати постраждалих - і мітингувальників , і міліцію - всі вони чиїсь діти. І якщо ми маємо розум, то повинні розуміти, що діти не мають відстоювати чиїсь політичні інтереси, де людське життя не варте нічого. Політики закликають на передову чужих дітей, вплутуючи в безчинства і легко розпоряджаючись їхнім життям. Але чиясь скалічена дитина ніколи не стане їхнім болем», - підкреслив владика Павел.
 
Щодо виконавчої влади та правоохоронців, владика зазначив «всі вони мають якісь свої внутрішні недоліки, але все ж вони охороняють мир і спокій, не допускають між людьми мордобою і анархії, що заслуговує на повагу».
 
На думку намісника «жодна революція в історії не приводила до добра». «Якщо сьогодні ми не збережемо єдності України, це закінчиться дуже погано. Якщо ми маємо мудрість, треба об`єднатися і просити, щоб Господь допоміг тим, хто бажає Україні добра і напоумив тих, хто бажає їй зла», - сказав митрополит Павел.
 
«Сьогодні я повторюю слова Блаженнішого Митрополита Володимира, який, увійшовши до Кувуклії в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі свого часу сказав: «Прошу тільки про одне, щоб під час мого служіння в Україні не пролилася жодна крапля крові», - підсумував митрополит Павел.
 
Як повідомляв УНІАН, 11 грудня в Києві під керівництвом екс-президента Леоніда Кравчука був проведений загальнонаціональний круглий стіл щодо врегулювання ситуації в країні. Журналістка Ольга Червакова на своїй сторінці в Facebook розмістила дві цитати митрополита Павла. 
«Ви звинувачуєте міліцію. А чому ж, коли у вас щось трапляється так, ви відразу кричите «де міліція?», - запитав митрополит. «Ми постійно чуємо: «Діти на Майдані, діти на Майдані». Чому туди пішли діти? Скільки платять тим дітям?». Вчора на сайті Релігійно-інформаційної служби України на підставі цих фраз була розміщена новина, в якій РІСУ стверджує, що намісник лаври "похвалив міліцію" за силовий розгін Майдану.
 
Нагадаємо, вранці 30 листопада бійці спецпідрозділу «Беркут» жорстоко розігнали мирний мітинг на Майдані Незалежності.
1 грудня на вул. Банковій сталися сутички мітингувальників з міліцією, постраждало багато людей.