Православіє в Україні

У вівторок, 10 грудня, в інтернеті було опубліковано «Звернення священнослужителів Української Православної Церкви до всіх людей доброї волі в Україні». Клірики оголосили про збір підписів під зверненням. На сьогодні до підписантів приєдналося 12 осіб.

Священник на Евромайдане

Відео дня

«Молімось про перемогу правди та про мир! Піддаваймо все критиці! Оцінюймо розумом усе, що чуємо з усіх боків! Не ведімось на сценарій насильства, від кого б він не походив!» — з такими закликами зокрема звернулися священики до суспільства.

Автори звернення заявляють про підтримку євроінтеграції України. «Ми — за зближення з християнською Європою. З базовими єропейськими цінностями, які є за своїм підґрунтям цінності християнські. Це: правда, справедливість, свобода, цінність кожної особистості».

Також у тексті документу запропоновано шість «заповідей мирного опору», серед яких: «1. Дотримуйся законів та поважай свободу кожного. 2. Не бійся! 3. Не піддавайся на провокації. 4. Посміхайся людям навколо. 5. Допомагай ближньому, чим можеш. 6. Гаси агресію. Силовики й “тітушки” — також твої ближні».

«Ми не проти Донбасу, Севастополя, Луганська чи Одеси. Ми — разом», — наголошують автори звернення наприкінці документу. (Повний текст звернення російською та українською мовою дивіться на сайті.)

***

Поява звернення та його текст викликали дискусію та активне обговорення серед вірян Української Православної Церкви.

Коментуючи ситуацію, речник Української Православної Церкви, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко наголосив, що «Церква ніколи не забороняла своїм віруючим, у тому числі священнослужителям, мати власну громадську чи політичну позицію. Більше того, Закон «Про свободу совісті та релігійні організації» прямо говорить, що священнослужителі мають право на участь у політичному житті на рівні з усіма громадянами. І, напевно, цей текст є проявом громадянської позиції частини духовенства Української Православної Церкви».

Водночас протоієрей Георгій відзначає: «Про те, що це політична позиція, свідчить останній абзац. Якби його не було, це звернення було б більш схожим на пастирське».

Головне, на думку речника УПЦ, — щоб цей політичний дух – дух розділення у поглядах на ситуацію, яка відбувається в країні, не заходив усередину Церкви. 

«Треба відрізняти офіційні заяви від імені Церкви в цілому від заяв окремих священнослужителів чи груп священнослужителів, — наголосив протоієрей Георгій. — Головне — щоб ці групи завжди пам’ятали, що у Христі ми єдині, незалежно від наших політичних поглядів, освіти, соціального походження, національності чи регіону. Бо у Христі немає «ані еліна, ані іудея, ані вільного, ані раба».

Думаю, що священнослужителі УПЦ, які мають різні погляди на політичну ситуацію, є єдиними у Христі і можуть демонструвати суспільству, що, маючі різні погляди, можна мати єдність між собою у головному. 

І є дещо більше, ніж наші політичні погляди. Якщо це стосується Церкви – це наш приклад. Ми можемо закликати людей до єдності, коли таку єдність демонструємо самі», — зазначив протоієрей Георгій.

***

Раніше Українська Православна Церква в офіційній Заяві в перші ж дні протистояння вже висловлювала своє ставлення до подій у країні, закликавши вірян до молитви за «примноження любові та викорінення всякої ненависті та злоби», а ворогуючим сторонам нагадала, що «всі ми — діти єдиного Бога і громадяни однієї країни. Тому маємо зробити все, щоб політичний процес не виходив за межу Божих Заповідей і християнської моралі, за рамки Конституції та законів України. Пам’ятаймо, що Господь заповідував нам любити один одного, бути братами і сестрами, бути миротворцями і перемагати зло добром».