«Архімандрит Віктор (Бедь) не є офіційним спікером Церкви і висловлює свою власну політичну позицію, в основі якої, напевно, багатий політичний досвід, - пояснив в інтерв`ю «Правмиру» Прес-секретар Предстоятеля протоієрей Георгій Коваленко. - До речі, «Закон про свободу совісті та релігійні організації» прямо дозволяє йому це робити. А Церква закликає священнослужителів утримуватися від участі в політичній боротьбі, щоб бути пастирями всього народу, а не його частини (до речі, слово «партія» від англійського «part» - частина)».

Також протоієрей Георгій згадав про інший випадок, коли кілька років тому в Блаженнійшого Митрополита Володимира запитали про те, чому Церква не реагує на політичну активність одного закарпатського священнослужителя. Блаженніший тоді відповів: «Ми чекаємо і сподіваємося, що в ньому пастирське переможе політичне».

Прес-секретар Предстоятеля зауважив, що позиція Української православної церкви незмінна вже багато років - Церква не ділить своїх вірних за геополітичним принципом і закликає не використовувати релігійну риторику та символіку в політичній боротьбі.

Відео дня

«Наші віруючі і серед протестуючих, і серед охороняючих громадський порядок. І у владі, і в опозиції. І саме Церква закликає не демонізувати один одного. І не перетворювати політичну боротьбу на «священну війну», - сказав протоієрей Георгій і додав, що головний заклик Церкви - це заклик до щоденної молитви.

До речі, цієї неділі на службі про найголовніше нам нагадав Сам Господь.

«Рядовий недільний прокимен прозвучав так, як ніби спеціально для нас - «Господь фортецю людям Своїм дасть, Господь благословить людей Своїх миром». Як бачите, світ - це Боже благословення. Але на жаль, не для всіх, а для «своїх Богу», - роз`яснив отець Георгій Коваленко. - Тому, чим більше серед нас буде «людей Божих», які живуть за Божими Заповідями, тим більше шансів у миротворців. А заповіді прості й актуальні - не сотвори собі кумира, не убий, не вкради, не бреши... Люби Бога і ближнього».

На питання про особисті відчуття щодо того, що відбувається в Києві отець Георгій відповів, що всі українці дуже стурбовані і хочуть мирного вирішення ситуації. І нагадав: «...потрібно вміти аналізувати ситуацію, не дозволяти собою маніпулювати і не забувати, що політичне життя - лише частина нашого життя».

Православ`я в Україні