Представник Руської православної церкви при Раді Європи, настоятель Страсбурзького парафії Всіх святих ігумен Пилип (Рябих) здійснив у суботу молебень про початок будівництва в Страсбурзі храму і культурного центру РПЦ і освятив поклінний хрест на ділянці, виділеній містом під храм на вулиці Буссанго, на березі каналу Марн, поряд з європейськими міжнародними інститутами, повідомляє РІА Новости.

Ігумен Філіп окропив святою водою виділену під храм ділянку, будівельну техніку і розп`яття висотою 2,5 метра з італійського каррарського мармуру, перед яким віруючі зможуть молитися до зведення храму і яке залишиться навпроти церкви і після закінчення робіт - як "знак Божого благословення".

"Це історичний момент. Ніколи раніше в Страсбурзі не було православного храму, побудованого за всіма правилами православної архітектури. Ми сьогодні освячуємо хрест - і в понеділок уже розпочнуться будівельні роботи. Ми дуже вдячні владі міста за можливість побудувати храм. І сьогоднішній дощ - це ніби небеса нас окропили святою водою", - сказав ігумен Пилип.

Відео дня

Він висловив вдячність архітекторам і жертводавцям, зазначивши, що "будівництво потребує щедрих благодійників, кошти є лише на початковий етап будівництва".

Співробітник постійного представництва Святого Престолу при Раді Європи Ігнаціо Чефалу вважає будівництво православного храму в Страсбурзі, переважна більшість віруючих якого католики, дуже позитивною подією. Православні несуть традиційні християнські цінності і допоможуть їх збереження в Європі. "Так, історія нас розділила, але віра в нас одна - християнство. І наша місія сьогодні - принести у світ світло цієї віри, дати людям надію і радість, а це і є Христос", - сказав представник Ватикану.

Представник Московського патріархату при РЄ зазначив, що православний храм в Страсбурзі необхідний швидко зростаючій громаді християн з Білорусії, Росії, України, Молдови та інших країн. "Цей храм буде свідчити про живу віру і зміцнювати позиції християнства на європейському континенті", - переконаний священнослужитель.

Ескізний проект майбутнього храму і парафіяльного центру створений архітектором Юрієм Кірсом. Прототипом став храм святителя Миколая на острові Валаам.
Висота храму буде 42 метри, довжина - 30 метрів, ширина - 15 метрів. Він зможе вмістити 300 чоловік.

У парафіяльному центрі розмістяться, зокрема, представництво РПЦ при Раді Європи, бібліотека, класи для занять парафіяльної школи і конференц-зал.

Храм буде зведений на мальовничому березі каналу Марн. У безпосередній близькості розташовані центральний парк міста "Оранжері" і європейські міжнародні інститути - Рада Європи, Європейський суд з прав людини і Європейський парламент.