Відразу дві вулиці в місті Кременчуці (Полтавська область) були перейменовані у вулицю Іонинську. Таке рішення прийняли депутати міськради на сесії 26 листопада 2013 р.

Преподобний Іона (у миру - Іван Мірошниченко) народився в передмісті Кременчука, Крюкові, у бідній селянській родині. Звідси відбув у Саров до преподобного Серафима, у якого прожив у послуху 8 років. Потім у його житті була Брянська Білоберезька пустинь, де він прийняв чернечий постриг і звідки прийшов до Києва. А вже в Києві заснував знаменитий Троїцький монастир і прославився суворим чернечим життям та багатьма чудесами.

Жителі Кременчука зберігають пам`ять про свого знаменитого святого земляка. А ідея назвати на честь нього вулицю народилася ще в 2007 році. Тоді з такою ініціативою виступили в міській пресі співробітники Кременчуцького краєзнавчого музею. Їх підтримали місцеві ентузіасти, а також духовенство Київського Троїцького Іонинського монастиря, але процес у силу різних причин рухався нешвидко.

Відео дня

Довго шукали, яку вулицю можна назвати іменем преподобного. У результаті були перейменовані Штабна і Логінова. Для такого рішення було два міркування . По-перше, це не спричинило ніяких матеріальних витрат для міста - по цих вулицях не прописана жодна людина, не зареєстровано жодного підприємства або організації. А по-друге, саме тут планується будівництво головного храму Кременчуцької єпархії - кафедрального собору в ім`я апостола Андрія Первозваного. Таким чином, адреса собору буде: вулиця Іонинська, 1.

У зв`язку з перейменуванням братія Київського Троїцького Іонинського монастиря висловила намір виготовити меморіальний знак на честь преподобного Іони Київського і встановити його на Іонинській вулиці.

Православ`я в Україні