Організаторам, учасникам та гостям ХVIII Міжнародних Могилянських читань
 
Вельмишановний Любомире Павловичу!
 
Дорогі організатори, учасники та гості наукового форуму!
 
Дозвольте привітати Вас з відкриттям Вісімнадцятих Міжнародних Могилянських читань.
 
В нинішньому році конференцію присвячено питанням збереження історико-культурної спадщини. Особливу увагу планується приділити видатним реставраторам та сучасним проблемам реставрації пам`яток історії і культури.
 
Глибоко символічно, що ця вкрай важлива тема винесена для обговорення в ювілейний рік 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Святкування цього великого ювілею відбулося в Києві як на церковному, так і на державному рівні. І сьогодні, в рамках наукового форуму, нам слід замислитися над майбутніми формами співпраці між Церквою та державними установами в справі збереження нашої спільної історико-культурної спадщини. Зберігаючи та примножуючи здобутки вітчизняної християнської культури, ми продовжуємо місію святого князя Володимира, який долучив наших предків до найвищих зразків тогочасної культури.
 
В цьому ювілейному році Київська духовна академія спільно з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником здійснила видання збірки житій святого князя Володимира, створених вУкраїнських землях в ранньомодерний час. Це видання стало нашим спільним внеском в гідне шанування пам`яті Хрестителя Русі. Сьогодні ми обговорюємо з керівництвом заповідника можливість реалізації й інших спільних проектів.
 
Могилянські читання традиційно збирають у стінах Києво-Печерської Лаври істориків, філософів, мистецтвознавців, археологів, фахівців в галузі музейної справи як з України, так і з інших держав. Активну участь в роботі конференції беруть і представники Київської духовної академії. Вже традиційно ми запрошуємо учасників конференції до Академії для проведення однієї з тематичних секцій.
 
Бажаю організаторам, учасникам та гостям конференції натхнення та благословенних успіхів.
 
Антоній
 
Митрополит Бориспільський і Броварський,
 
Ректор Київської Духовної Академії і Семінарії,
 
Керуючий справами Української Православної Церкви