Упродовж двох днів, 5-6 грудня, в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику проходить 18-та Міжнародна наукова конференція «Могилянські читання»

Провідні мистецтвознавці, науковці, історики, архітектори, реставратори, геологи, а також представники Православної Церкви обговорюють тему «Збереження історико-культурної спадщини: реставратори та реставрація – доля пам’яток і людей».

Про проблеми відбудови та реставрації монастирів і церков — у коментарі першого проректора Київських духовних шкіл протоієрея Сергія Ющика:

Відео дня

— По-перше, слід зауважити, що «Могилянські читання» дозволяють нам ще раз, узгодивши позиції Церкви та науковців і співробітників культурної сфери, домовитися про те, щоб і надалі разом докладати всіх зусиль для збереження того, що 1025 років тому нам надало Християнство.

ХХ століття – атеїстична епоха, що показала, з яким, на жаль, ентузіазмом нищилося все, що було такою кропіткою працею зроблено.

Післяатеїстичний період, хоча по-своєму, але почав відбудовувати храми. Щоправда, не завжди зважаючи на те, як саме виглядали святині в попередні століття, та подеколи не узгоджуючи роботу з відбудови святині з істориками, мистецтвознавцями і реставраторами. Урешті ми маємо деякі казуси в архітектурі наших святинь.

Таким чином, наше завдання на майбутнє – завжди узгоджувати позиції як церковних інтересів щодо відбудови святинь, так і позиції науковців щодо збереження пам’яток культури і духовності. А також  дослухатися до думки фахівців із питань реставрації та збереження сакральних пам’яток у подальшій співпраці.

Зрештою в Київській духовній академії неодноразово обговорювалося це проблемне питання, і вже наступного року, маємо надію, буде викладатися спецкурс для студентів Київської духовної академії і семінарії стосовно охорони пам’яток церковного мистецтва.

А вже зараз магістерська програма Київської духовної академії передбачає такий навчальний курс для того, щоб ми могли фундаментально – з літургійної, історичної та мистецтвознавчої точок зору – підходити до питання збереження пам’яток архітектури і сакрального мистецтва.

Православіє в Україні