Сьогодні 4 грудня відбудуться прес-конференція та урочисте відкриття музею Олександро-Невської лаври. З благословення намісника Лаври єпископа Кронштадтського Назарія музей відкривається виставкою «Non licet vos esse. Не повинно вам бути», яка присвячена кампанії з вилучення церковних цінностей у 20-і роки XX століття.

Вироком «Non licet vos esse. Не повинно вам бути» римські імператори позбавляли перших християн права на існування. Цим же принципом керувалася радянська влада у своїх переслідуваннях на Церкву починаючи з 1917 року. Виставка, що відкриває музей Лаври, присвячена драматичним сторінкам в історії цих гонінь - вилучення церковних цінностей.

На виставці представлені рідкісні документи, газети і фотографії 1920 -х років; предмети з фондів музею Лаври і бібліотеки Санкт-Петербурзької духовної академії. Будуть демонструватися кадри хроніки 1920-х років, документальні фільми, присвячені вилучення церковних цінностей та історії Лаври в XX столітті.

Відео дня

Музей Олександро -Невської лаври відкривається в історичній будівлі «нової» ризниці, де до революції розташовувалися монастирські бібліотека, архів і Древлехранилище.

Виставка «Non licet vos esse. Не повинно вам бути» триватиме з 4 грудня 2013 по 12 січня 2014 року.

Патриархия.ru