27 листопада в Сергіївському залі кафедрального соборного Храму Христа Спасителя в Москві відбулася урочиста церемонія вручення національної премії «Людина року — 2013».

З 1993 року цією премією, заснованою Російським біографічним інститутом, нагороджуються громадяни Російської Федерації та представники зарубіжжя за видатні досягнення та успішну діяльність на благо Росії. Нагородженим особам вручаються диплом лауреата і Срібний хрест, який являє собою копію Георгіївського хреста.

Лауреатами премії за 2013 рік стали, зокрема, Президент Російської Федерації В.В. Путін «за зміцнення позицій Росії на міжнародній арені та винятковий внесок у врегулювання сирійського конфлікту» і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил «за видатний внесок у зміцнення історичних культурних традицій».

Відео дня

Серед лауреатів премії також названі голова Видавничої Ради Руської Православної Церкви митрополит Калузький і Боровський Климент, якому нагорода вручена «за видатну просвітницьку та видавничу діяльність», та настоятель Стрітенського ставропігійного монастиря, відповідальний секретар Патріаршої ради з культуриархімандрит Тихон (Шевкунов) — «за відновлення й розвиток Стрітенського монастиря та великий внесок у розвиток історичних культурних традицій». 

Знаковою подією року Експертна рада премії визнала святкування 400-річчя подолання Смути та відновлення російської державності.

Повний список лауреатів опубліковано на сайті​​ Російського біографічного інституту.

***

Премія «Людина року» заснована в 1993 році Російським біографічним інститутом та Інститутом економічних стратегій. Основне завдання, яке ставлять перед собою організатори премії, — дослідження російського суспільства та аналіз діяльності найпомітніших його представників, сприяння еволюції країни та її прогресу, привернення уваги громадськості до персон, що роблять помітний внесок у розвиток Росії.

Премією нагороджуються громадяни Російської Федерації та представники ближнього й далекого зарубіжжя за успішну діяльність на благо Росії в таких галузях, як релігія, політика, економіка, освіта, наука, культура, спорт, медицина, мале й інноваційне виробництво, а також за реалізацію проектів, орієнтованих на соціальну сферу.

Підсумковий список лауреатів премії «Людина року» формується за поданням членів Експертної ради з урахуванням опитувань громадськості в провідних засобах масової інформації та Інтернеті.

Патріархія.ru