Різдвяний піст – останній багатоденний піст року, встановлений задля підготовки до зустрічі свята Різдва Христового.

   Він починається 28 листопада та триває до 6 (включно) січня. Цей піст триває 40 днів і тому називається Чотиредисятницею, подібно до Великого посту. Заговіння на піст припадає в день пам’яті святого апостола Филипа (27 листопада), тому цей піст ще називається Филипівкою (Пилипівкою).

   Церковний устав щодо їжі в дні Різдвяного посту не такий суворий як в дні Великого посту, але протягом всього посту забороняється вживання м’яса, молока, масла, сиру, яєць, а в деякі дні і риби (середа, п’ятниця). Днем суворого посту є Навечірря Різдва (6 січня), коли за традицією не вживається їжа до появи першої зірки, а вечеря називається голодною кутею.

Відео дня

   Під час Різдвяного посту Церква закликає своїх вірних чад до благодійності, бо саме на час цього посту припадає День святого Миколая (19 грудня), а також до просвітництва та відродження традицій християнської культури нашого народу. Різдвяний піст є часом, коли діти і дорослі готують до Різдва Христового вертепи і вчать різдвяних колядок.

   На дні Різдвяного посту припадає велике двонадесяте свято Введення Пресвятої Богородиці до Єрусалимського храму (4 грудня), день пам’яті апостола Андрія Первозваного (13 грудня), день пам’яті святої мучениці Катерини (7 грудня), день пам’яті святої мучениці Варвари (18 грудня), день пам’яті святителя Спиридона Тримифунтського (25 грудня) та день пам’яті святого мученика Воніфатія (1 січня). Дню Різдва Христового передують неділя святих праотців і неділя святих отець.

   За традицією на Різдво Христове до своєї пастви з особливим Різдвяним посланням звертається Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Українська Православна Церква