Історія Українського народу наповнена багатьма сумними подіями. 22 листопада вся Українська нація згадує страшну трагедію 32-22 років минулого століття , коли від голоду загинули мільйони людей.
 
У день пам`яті ікони Божої Матері «Скоропослушниця» по завершенні Божественної літургії в Успенському соборі монастиря братія Лаври звершила заупокійну літію за жертвами великого голоду. Поминальне богослужіння з безневинного жертвам очолив намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.
 
Звертаючись до віруючих, Владика Павло зазначив: «Дорогі брати і сестри! У всі дні свого буття Свята Церква невпинно здійснює молитовне поминання покійних. У ці дні ми згадуємо трагічні події лихоліття і голоду 1932-1933 років. Ми не можемо знати долі померли під час цієї трагедії, але ми віримо і надіємось на милосердя Боже, сподіваємося що Господь простить їхні гріхи вільні і невільні. Ми віримо, що Господь, почувши наші скромні молитви, пошле Свою найбільшу милість і благість. Нехай Господь упокоїть їхні душі».