12 листопада 2013 року в Патріаршій резиденції у Свято-Даниловому монастирі відбулася зустріч Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з кардиналом Анджело Сколою, архієпископом Міланським.

У слові до кардинала Анджело Сколи Святіший Владика констатував, що і Руська православна церква, і Римсько-Католицька церква занепокоєні тим, що відбувається сьогодні в духовному житті Європи та інших країн:

«Викликає глибоку занепокоєність становище християн у світі, і не тільки там, де вони фізично страждають, як, наприклад, на Близькому Сході, в Африці, в Азії, але і там, де відбувається прихований тиск на християн під гаслами толерантності та мультикультуралізму — де виганяються християнські символи, забороняють вживати слово "Різдво", а людям неможливо прийти на роботу з хрестом на шиї нібито тому, що це ображає людей невіруючих і прихильників інших релігій. І попри все це ми бачимо, як люди невіруючі відкрито реалізують свій погляд на світ, у тому числі й заповнюючи практично весь інформаційний простір тією філософією життя, яка ніяк не пов`язана з вірою».

Відео дня

Як зазначив Предстоятель РПЦ, хоча інформаційний потік, в якому знаходяться сучасні люди, здебільшого не пропонує прямої пропаганди атеїзму, проте, за рідкісними винятками, несе в собі образ безбожної цивілізації.

«Сьогодні питання про збереження християнської Європи, збереження джерел християнської цивілізації є нашим спільним завданням, — зазначив Патріарх Кирил. — Думаю, ніколи у двох наших Церков не було стільки важливих причин до того, щоб працювати разом, як сьогодні. Ми вітаємо позицію Його Всесвятості Папи Франциска з багатьох цих питань».

Предстоятель Руської православної церкви також згадав про збіг позицій щодо питання про становище християн на Близькому Сході, і, зокрема, щодо сирійської кризи.

«Ви знаєте, що я їздив до Сирії на самому початку війни і мав можливість побачити життя людей. Вже тоді я чув заяви, що громадянський конфлікт у країні, який загрожував перерости у щось зовсім інше, обернеться руйнуванням міжрелігійних балансів, створених у цій країні. І це, дійсно, має місце сьогодні», — продовжив Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Він нагадав про долю двох християнських ієрархів, викрадених у Сирії у квітні. Незважаючи на докладені зусилля, у тому числі звернення до керівників низки країн, до теперішнього часу не вдалося домогтися їх звільнення.

Владика позитивно оцінив позицію Папи Франциска щодо сирійської проблеми. «Сподіваємося, що й надалі ми працюватимемо разом для того, щоб на Близькому Сході і в Сирії запанував мир і були забезпечені релігійні права меншин», — сказав Предстоятель Руської церкви.

Його Святість нагадав про спільні виклики, які стоять нині перед християнами, відзначивши також зусилля Католицької церкви щодо провадження пастирської роботи в Європі, незважаючи на нові труднощі, які супроводжують її служіння. «Ми добре все це розуміємо, — зазначив Патріарх Кирил, — тому що самі пережили важкі роки в нашому церковному житті у XX столітті».

Зі свого боку кардинал Анджело Скола відзначив глибоке розуміння Патріархом Кирилом ситуації, в якій ведеться сьогодні християнська проповідь у Західній Європі.

«Ваша Святосте, Ви дуже точно вказали основні точки розвитку конфлікту, який переживає сьогодні суспільство в Європі й не тільки», — сказав він, згадавши, що нині багато хто не розуміє значення релігійної свободи. У зв`язку з цим він згадав про 1700-річчя Міланського едикту, який проголосив віротерпимість в Римській імперії, що відзначається цьогоріч.

«Ми знаємо, що ми сьогодні живемо в суспільстві відмінностей, — продовжив кардинал А. Скола. — Ми, зрозуміло, не хочемо нікого примушувати, але, з іншого боку, хочемо свободу для нас і для всіх, свободу можливості проповідувати, благовістити про християнство в його сукупності і в його конкретності, бо Син Божий втілився. Наша релігія — це релігія Бога, Який увійшов в історію, Який хоче супроводжувати людей в їх конкретному житті. Тому ми вважаємо, що важливими є вінчання, сім`я. Тому ми хочемо визнавати зло й гріх, називаючи їх по імені. Тому по змозі хотіли б бути свідками Божого милосердя».

Під час бесіди архієпископ Міланський кардинал Анджело Скола відзначив як позитивний факт діяльність громад Московського Патріархату на території його єпархії та висловив готовність сприяти у вирішенні різноманітних питань улаштування їх парафіяльного життя.

Патріархія.ru