Сьогодні, 9 листопада, в день святкування пам’яті преподобного Нестора Літописця, Київська духовна академія і семінарія відзначила день свого небесного покровителя. Також в цей день вшановували пам’ять Собору святих Київської духовної академії (КДА), повідомляє офіційний сайт УПЦ.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври очолив ректор Київської духовної академії і семінарії, керуючий справами Української православної церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Його Високопреосвященству співслужили ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії єпископ Петергофський Амвросій, єпископи: Макарівський Іларій, Боярський Феодосій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Вознесенський і Первомайський Олексій, Васильківський Миколай, духовенство Київських духовних шкіл.

Відео дня

За Літургією митрополит Антоній рукоположив в сан пресвітера студента II курсу Академії ієродиякона Софронія (Чуприна) і в диякона – студента I курсу чтеця Василя Грабка.

Напередодні, 8 листопада, в академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці була відслужена заупокійна літія за спочилих керівників, наставників, вихованців КДАіС.

Літію у співслужінні академічного духовенства звершив духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркел (Павук).

За богослужінням молилися ректор Київської духовної академії і семінарії, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, а також гості, студенти та вихованці Київських духовних шкіл.

Також в цей день владика-ректор відслужив традиційний святковий молебень перед мощами преподобного Нестора. Богослужіння було звершено в лаврському храмі всіх Преподобних Печерських.

Його Високопреосвященству співслужили перший проректор Академії протоієрей Сергій Ющик, вчений секретар протоієрей Ростислав Снігірьов, старший помічник ректора з навчально-методичної роботи архімандрит Сильвестр (Стойчев) і старший помічник ректора з виховної роботи ієромонах Амвросій (Вайнагій).

По закінченню молебню владика Антоній привітав гостей, викладачів та студентів Київських духовних шкіл зі святом.

Цього ж дня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври було звершено святкову Всенічну.

Богослужіння очолив ректор Київської духовної академії і семінарії керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, єпископи: Ірпінський Климент, Фастівський Даміан і Вознесенський та Первомайський Олексій, а також численні гості: представники духовних навчальних закладів України, Росії, Білорусії, викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані.