У Тернополі відбувся майже 3-годинний хресний хід вулицями міста з нагоди прибуття Холмської ікони Божої Матері. 
Як передає кореспондент УНІАН, участь в ході взяли представники духовенства на чолі з архієпископом Тернопільським, Кременецьким і Бучацьким Української православної церкви Київського патріархату Нестором, представники влади, парафіяльна молодь та жителі міста. Всього близько 400 осіб. 

Хресний хід почався на майдані Перемоги на масиві Дружба, звідки колона в супроводі міліції вирушила на набережну Тернопільського ставу, де біля хреста відслужили молебень до Пресвятої Богородиці.
Під час ходу ікону також занесли в найстаріший храм Тернополя – Воздвиженську церкву, де також провели молебень.

Відео дня

Після богослужіння на набережній хресний хід ще пройшов центральними вулицями міста, після чого ікону відправили в церкву Різдва Пресвятої Богородиці.

Під час руху колони було перекрито рух автотранспорту на масиві Дружба та у Центрі.
Загалом ікона пробуде в Тернополі до 25 листопада, її виставлятимуть в семи храмах УПЦ КП Тернополя.

«Гадаю, помолитися до неї прийдуть не лише тернополяни, а й жителі прилеглих сіл. Для збереження ікони в належному стані в церквах буде забезпечено відповідний температурний режим та охорона, адже іконі – понад 700 років», – зазначив секретар єпархії, протоієрей Олексій Головацький.

Довідка УНІАН. Перша згадка про Холмську ікону Божої Матері міститься в Галицько-Волинському літописі за 1259 рік. Ікону Божої Матері, яку пізніше назвуть Холмською, князь Данило Галицький привіз орієнтовно в 1223–1237 роках з Києва в засноване ним місто Холм.

У 1765 році Богородиця з дитиною Ісусом були короновані золотими коронами Римським Папою Климентом ХII. 2 вересня 1888 року перед Холмською Богородицею молилась царська родина: Олександр III, його дружина Марія Федорівна, син – Великий Князь Микола Олександрович (майбутній цар Микола I).

Під час Першої світової війни в 1915 році ікону вивезли до Москви, а в 1918 році до Києва у Флорівський жіночий монастир. З 1923 до 1941 роки Образ Богородиці переховували в київських приватних помешканнях віруючих християн. В 1942 році на кошти Митрополита Іларіона (Огієнка) професор мистецтв Микола Прахов  здійснив реставрацію ікони. 

27 вересня 1943 року з великими почестями Образ Богородиці повернувся в Холмський кафедральний собор. 
З 1944 по 1995 роки ікона зберігалась на Івано-Франківщині та Волині в приватних помешканнях. 
В 1996 році Холмську ікону Божої Матері передали музею Волинської ікони, де вона і зберігається.