Президент України Віктор Янукович вклонився правиці великомученика Георгія Побідоносця, яка сьогодні прибула до Києво-Печерської Лаври зі Святої Гори Афон. 

У Стефаніївському приділі Успенського собору Києво-Печерської Лаври, де помістили святиню, молебень відправили керуючий справами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній та митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Відео дня

Правиця великомученика Георгія Побідоносця. Фото УНІАН.

Митрополит Антоній назвав прибуття святині в Україну історичною подією. Він подякував главі держави та ігумену Ксенофонтового монастиря Святої Гори Афон Олексію «за те, що дали можливість доторкнутися до історії нашої церкви».

Також він висловив подяку від Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира.
Ігумен Олексій, який супроводжує мощі під час їх перебування в Україні, у свою чергу, висловив особливу подяку Януковичу за його «турботу, благочестиві труди та можливість прибути в Україну».

Він зазначив, що привіз святі мощі та ікону Георгія Побідоносця в Україну для того, щоб благословити український народ.

«Ми привезли благословеннішого Святого Георгія, щоб віруючі могли прийти і вклонитися цій святині. Нехай Святий Георгій допомагає всім», - сказав він.

*** Прибуття священної реліквії в Україну відбувається з благословення Святійшого Патріарха Константинополя і Нового Риму Варфоломія і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за сприяння Президента України Віктора Януковича. Також своє благословення на подорож святині в Україну дав Священний Кінот Святої гори Афон.

Мощі великомученика Георгія постійно зберігаються у монастирі Ксенофонт на Святій Горі Афон. За традицією, вивозити священні реліквії звідти можуть тільки у супроводі намісника того монастиря, у якому зберігаються святині. В Україні ковчег із правицею супроводжує ігумен Ксенофонтового монастиря архімандрит Олексій.

У Києві святиня буде виставлена для поклоніння до 10 листопада. 4-10 листопада - Храм Всіх Святих, м. Київ.

Далі ковчег зі святими мощами подорожуватиме Україною:

10 листопада - Чернігівська єпархія, м. Козелець;
10-12 листопада - Чернігівська єпархія, м. Чернігів;
12-17 листопада - Харківська єпархія, м. Харків;
17-21 листопада - Донецька єпархія, м. Донецьк;
21-25 листопада - Дніпропетровська єпархія, м. Дніпропетровськ;
25-28 листопада - Білоцерківська єпархія, м. Біла Церква;
28-29 листопада - Житомирська єпархія, м. Бердичів;
29 листопада – 1 грудня - Житомирська єпархія, м. Житомир;
1-3 грудня - Львівська єпархія, м. Львів;
3-5 грудня - Спасо-Преображенський собор, м. Київ.

Святий великомученик Георгій Побідоносець народився у III ст. Виріс у християнській сім`ї у Каппадокії, яка входила до складу Римської імперії.

Вступивши до римського війська, Георгій за свої ратні подвиги був призначений одним зі старших воєначальників.
Дізнавшись про указ імператора переслідувати християн, Георгій відкрито виступив проти правителя і закликав усіх визнати віру в Христа. Міцний, непоборний воїн, він після восьмиденних тяжких мук за сповідування Христа був обезголовлений. За цей подвиг в ім`я віри Церква нарекла його Побідоносцем.