28 жовтня в Києво-Печерській Лаврі відбулася прес-конференція з приводу принесення до України зі Святої гори Афон мощів великомученика Георгія Побідоносця. 

Прибуття святині відбувається з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за сприяння Президента України Віктора Януковича.

Перед початком розмови журналістам показали відео-анонс від знімальної групи Київської Митрополії : >>

Відео дня

Прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, попередивши запитання журналістів «Чому до України привозять саме святі мощі великомученика Георгія Побідоносця?», – розповів про особливості цієї важливої для усіх православних людей України події.  

Протоієрей Георгій Коваленко зазначив, що святі мощі будуть доставлені в першу чергу в ті в міста, які пов’язані з ім’ям Георгія Побідоносця.

У брифінгу також взяв участь голова Парафіяльної ради Кафедрального Собору на честь Воскресіння Христового єпископ Бородянський Варсонофій. Саме владика завтра, 29 жовтня, вирушає на Афон за святиньою. До Києва святі мощі прибудуть 30 жовтня.

«На Афоні знаходиться 20 монастирів. Ксенофонтів монастир, у якому постійно перебувають святі мощі вмч. Георгія Побідоносця, – один із 17-ти грецьких», - коротко про особливості місця, з якого буде привезена святиня, розповів владика. «Тут знаходиться незліченна кількість православних святинь, до яких здійснюють паломництво прочани з усього світу. Та, на жаль, не кожна людина може потрапити на Афон. Зокрема, жінкам на цю гору вхід закритий. І тому, здавна з’явилася традиція – вивозити святі ікони, мощі для поклоніння з Гори на деякий час», - пояснив єпископ Варсонофій.

На прес-конференції були представники численних світських ЗМІ, серед  яких телевізійні групи каналів «Інтер», «1+1», «5 канал», «Україна», «Київ», «Ера», журналісти «Українського радіо» та представники інших ЗМІ.

Журналістів цікавила так звана «кухня переговорного процесу», що передує таким подіям. 

УТОЧНЮЮЧИ ДЕТАЛІ. Було повідомлено, що зустріч делегації з Афону, яка привезе святі мощі, відбудеться біля святих воріт Києво-Печерської Лаври. Орієнтовно о 16:00. Святиню перенесуть в Успенський собор (Стефанівський приділ).

Перебуватимуть тут мощі до 4-го листопада. В цей день о 8 годині ранку ковчег зі святими мощами перевезуть до храму Всіх святих (храмового комплексу Кафедрального собору УПЦ Воскресіння Христового).

«Доступ для поклоніння святині в Лаврі буде відкритий рівно стільки, скільки будуть приходити віряни. Також буде організований чай для усіх паломників», - повідомив прот. Георгій.

ЦІКАВО. За традицією, яка існує на Афоні, вивозити святі мощі чи ікони з Гори можуть тільки у супроводі намісника того монастиря, у якому зберігаються святині. Ковчег зі святими мощами великомученика Георгія Побідоностця супроводжуватиме намісник Ксенофонтового монастиря архімандрит Олексій, а також семеро ченців цієї обителі.

О. Олексій у своєму інтерв’ю колективу знімальної групи Київської Митрополії розповів, що останній раз відвідував Києво-Печерську Лавру в 1985 році. Цієї поїздки до України намісник Афонського монастиря з братією планують відвідати, окрім головної святині країни – Києво-Печерської Лаври, також Почаївську та Святогірську Лаври.

Окрім того, намісник буде проводити бесіди в Духовно-просвітницькому центрі. 6 листопада відкриття виставки про Афон, яку привезе братія Ксенофонтового монастиря. Слідкуйте за деталями на сайті центру.

По закінчені зустрічі журналістами вручили ікони св. Георгія Побідоносця, і пояснили, що коли привезуть мощі святого, ці іконки можна буде прикласти до святині.

Православіє в Україні