Урочисті заходи, присвячені 30-річчю відродження Свято-Данилова чоловічого монастиря Москви пройдуть в цій стародавній обителі в неділю, святкове богослужіння очолить патріарх Московський і всієї Русі Кирил, повідомляє патріарша прес-служба.

"Святкове богослужіння в Троїцькому соборі монастиря очолить патріарх Московський і всієї Русі Кирил, у конференц-залі готелю "Данилівський" відбудеться святковий концерт, - йдеться в повідомленні.

Данилів монастир - найдавніша обитель Москви, заснована святим благовірним князем Данилом Московським (1261-1303), молодшим сином князя Олександра Невського. Стародавні будови монастиря поступово прийшли в запустіння. У 1560 році Данилів монастир був відновлений царем Іваном IV Грозним.

Відео дня

У другій половині XVII століття обитель була оточена кам`яними стінами з вісьмома вежами, старий собор був розібраний, а на його місці збудований новий двоповерховий храм, в 1729 році поперебудований, він зберігся до нашого часу. У 1930 році монастир був закритий, а на його території розмістився приймальник - розподільник для безпритульних дітей.

"Перший на Москві" монастир став і першою обителлю, яку повернули Церкві - відповідне рішення було прийнято у травні 1983 року. У 1988 році монастир став одним з центрів святкування 1000-річчя Хрещення Русі. Нині у ньому налічується 68 насельників. У монастирі розміщуються Синодальна резиденція патріарха, Відділ зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату, поруч побудований готельний комплекс "Данилівський".

РІА Новости