Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся з посланням з нагоди проведення у свято Покрова Пресвятої Богородиці акції «День милосердя і співчуття до всіх, хто в кайданах і в`язницях перебуває».

Возлюблені у Господі архіпастирі, всечесні пастирі й диякони, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати й сестри!

Щорічно 1/14 жовтня Руська Православна Церква святкує Покров Пресвятої Богородиці і за сформованою останнім часом у Першопрестольному граді традиції нагадує нам про людей, що перебувають в ув`язненні.

Відео дня

Незважаючи на скоєні гріховні вчинки, у тому числі й злочини, в людині завжди зберігається можливість виправлення й покаяння. Вседосконала Любов Божа звернена до кожної людини, навіть якщо вона перебуває в полоні пристрастей і творить беззаконня. Про це нам ясно свідчить Сам Господь: «Я прийшов кликати не праведних, але грішників до покаяння» (Мф. 9:13).

Євангеліє нагадує нам про те, що розсудливий розбійник, який був розп`ятий на хресті і, щиро розкаявшись, просив Христа пом`янути його у Своєму Царстві, одним із перших вступив у небесні обителі. Страждаючий і вмираючий на Хресті за гріхи всього роду людського Господь відповів йому: «Істинно кажу тобі, нині ж будеш зі Мною в раю» (див. Лк. 23:40-43).

Пам`ятаючи про слова Спасителя, що «не здорові потребують лікаря, але хворі» (Мк. 2:17), Церква сумує про тих, хто ухилився від праведного шляху, порушив закон і кого позбавлено волі. Такі люди особливо потребують пастирського окормлення.

Місія тюремного служіння заснована на заповіті Христа: «У в`язниці був, і ви прийшли до Мене» (Мф. 25:36), — і полягає вона в тому, щоб створити належні умови для повноцінного духовного життя й полегшення долі осіб, взятих під варту. Жертвуючи сьогодні на тюремне служіння Церкві та відправляючи молитви про всіх православних християн, що в кайданах в`язничних перебувають, ми можемо допомогти ув`язненим, послуживши їм як Самому Христу (див. Мф. 25:36).

Звертаючись до вас, сподіваюся, що ви відгукнетеся на заклик про допомогу в`язням і зробите свій посильний внесок у добру справу милосердного служіння ближнім.

Державний Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці нехай перебуває незмінно над усіма вами і над Вітчизною нашою.

+КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСІ