8 жовтня 2013 року, у день пам`яті преподобного Сергія Радонезького, у Троїце-Сергієвій лаврі післяБожественної літургії та молебню відбулася зустріч Святішого Патріарха Кирила з делегацією сирійських ієрархів, що була присутня за богослужінням.

У складі делегації — єпископ Апамейський Ісаак, вікарій Дамаської єпархії (Антіохійський Патріархат), архієпископ Іосиф Абсі (Греко-Мелькитська Католицька Церква), єпископ Армаш Налбандян (Вірменська Апостольська Церква, Ечміадзинський Католікосат), архієпископ Мар Силуан Петр Аль-Немех (Сирійська Ортодоксальна Церква), архієпископ Самір Нассар (Маронітська Церква).

Звертаючись до учасників зустрічі, Святіший Патріарх Кирил зазначив: «Я знаю, що сьогодні на вашій батьківщині в Сирії велика біда. Країна руйнується на очах у всього світу. Ще деякий час тому важко було собі уявити, що таке можливо. Це була мирна, спокійна країна, де успішно розвивалася економіка, де мирно жили люди різних релігій: і православні, і католики, і мусульмани. Відвідавши Сирію після більш ніж десятирічної перерви, я не впізнав її — так все змінилося на краще. І ось із чиєїсь злої волі відбувається катастрофа: нібито в ім`я демократії починають вбивати народ, підривати мирні будинки, починають знищувати християн. Ми знаємо, що ті, хто здійснює ці страшні злодіяння, отримують зброю і гроші з-за кордону від тих людей, які прагнуть зруйнувати Сирію». <...>

Відео дня

Святіший Патріарх Кирил розповів про зусилля, що їх докладає Руська Православна Церква для того, щоб зупинити кровопролиття на сирійській землі. У своїх миротворчих зусиллях вона, зокрема, взаємодіє з державним керівництвом Росії. «Ми дуже тішимося, що саме з Росії сьогодні лунають пропозиції, здатні зупинити кровопролиття», — сказав Його Святість.

У розмові з сирійськими гостями були порушені питання надання допомоги мирному населенню Сирії. «У міру своїх сил ми здійснюємо гуманітарну допомогу, у тому числі мобілізуючи громадські організації в Росії — насамперед ті, з якими тісно взаємодіємо», — сказав Святіший Владика, особливо згадавши у зв`язку з цим Імператорське православне палестинське товариство, яке ще в XIX столітті допомагало арабському народу — будувало школи, лікарні, а сьогодні разом з Руською Церквою робить усе можливе, щоб полегшити страждання сирійського народу. <...>

 «Дізнавшись про те, що ви маєте бажання приїхати до Росії, я був дуже радий цьому. Хотів з вами зустрітися, максимально вас підтримати», — сказав Його Святість, звертаючись до християнських ієрархів, що прибули з Сирії. Предстоятель Руської Церкви розповів їм про своє відвідання Сирії та Лівану під час мирного візиту до Антіохійського Патріархату в 2011 році, спілкування з тодішнім Патріархом Антіохійським Ігнатієм, зустріч з ієрархами Сиро-Яковитської Церкви. Говорячи про бесіду з маронітським Патріархом Бeшарою Бутросом ар-Раї та членами Ради католицьких патріархів Сходу, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил зазначив: «Я приїхав якраз тоді, коли всі католицькі ієрархи зібралися для нашої зустрічі. Я мав можливість звернутися до них і відчути, що в питанні Сирії та Лівану, щодо того, що відбувається на Близькому Сході, ми повністю однодумні».

Говорячи про нинішнього Предстоятеля Антіохійської Православної Церкви, Його Святість зазначив: «Ми дякуємо Богові, що в цей дуже важкий час Він обрав Своїм служителем Патріарха Іоанна. Дуже сподіваємося, що Блаженніший Патріарх, незважаючи на нинішні важкі обставини, буде здійснювати своє служіння, підтримуючи свій народ, зберігаючи віру в серцях людей». Святіший Патріарх висловив сподівання, що всі християнські ієрархи та духовенство в Сирії та Лівані, як ніхто інший розуміючи, наскільки страшна загроза нависла над християнами в цьому регіоні, будуть завжди однодумні, разом працюватимуть заради припинення війни в Сирії, щоб цей конфлікт не поширювався на інші країни, насамперед, на Ліван, Йорданію, Палестину.

«Адже якщо це станеться, то найстрашнішим наслідком буде зникнення християн з Близького Сходу — колиски християнства», — нагадав Святіший Владика, висловивши готовність разом із сирійськими християнами трудитися для того, щоб якомога швидше припинилася війна, щоб повернулися біженці, щоб усе те, що було зруйновано, відновили, щоб запанувало мирне життя.

Під час довірчої, сердечної бесіди гості розповіли про ситуацію в Сирії, народ якої зазнає великих страждань. «Сирія сьогодні несе тяжкий хрест, а Росія, подібно Симону Кіринеянину, приходить їй на допомогу, коли тягар стає нестерпним», — сказав один з учасників зустрічі. Представники сирійських Церков висловили Святішому Патріарху глибоку подяку за підтримку і передали слова вітання від Предстоятелів своїх Церков.

За братською трапезою з учасниками урочистостей у Троїце-Сергієвій лаврі Святіший Патріарх Кирил у заключному слові знову звернувся до теми страждань, які в наші дні відчувають християни на Близькому Сході. <...>

 «Я хотів би запевнити наших братів, які приїхали із Сирії, що ми сприймаємо страждання сирійського народу як свої власні, — звернувся Святіший Владика до присутніх на трапезі ієрархів Антіохійського Патріархату та інших християнських конфесій Сирії. — У нашій країні теж знищувалися храми, теж проливалася кров десятків тисяч християн і теж в ім`я "свободи, рівності й братерства", — ми через усе це проходили».

«Дуже сподіваюся, що милістю Божою і за найактивнішої участі Російської Федерації повному вигнанню християн із Сирії вдасться запобігти. Ми молимося про це, ми в міру сил своїх допомагаємо вам, браття, і працюватимемо для того, щоб Господь прихилив милість до Сирії та всього Близького Сходу», — підсумував Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі/Служба комунікації ВЗЦЗ