Презентацією проекту «Створення телевізійного довідника «Монастирі України» завершився третій день Фестивалю ЗМІ православних. Ведучим вже традиційно виступав голова СІПВ УПЦ прот.Георгій Коваленко. Історик Владислав Дятлов та керуючий студією документальних фільмів О. Каретник обґрунтовували важливість та актуальність екранізації друкованого довідника монастирів України.

 Презентація, власне, і розпочалася з розповіді про створення книжної версії «Монастирі України». Виданню з друку передувала багаторічна робота по збору інформації, перевірці фактів, робота в архіві та на місцях, і зведення всього в єдиний продукт. 

Відео дня

У довіднику представлені всі 200 монастирів, які діють в України. Інформація про них подається рубриковано: історія заснування, "гіпотези", передання, святині, житія святих, архітектура, визначні пам’ятки, посилання на джерела. Хоча не можна стверджувати, що вся інформація чітко структурована та однотипна, адже історія у кожного монастиря різна.

Що стосується створення кінематографічної продукції, то про це говорила Олена Каретник. Було обговорення, у якому увагу зосередили на концепції представлення монастирів, тобто на створенні короткометражних відео-презентацій. За словами спікера, варто використати іноваційний підхід, з усіма цікавими та яскравими ідеями.

Пропозиції: якщо це скит – відеоматеріал про нього триватиме 5 хв; монастир - 10 хв; лавра – 15хв. Роботу пропонується виконати на місцях, у єпархіях. Дизайнерську ж роботу, загальне оформлення продовжать у Києві. Все для того, аби продукт був цілісним та повним. Важливо, аби відеоролики були максимально зрозумілими і цікавими глядачеві.

Всі відеоматеріали планується виставити на загальноцерковному порталі CHURCH.UA

festzmi.org