1 жовтня, у другий день роботи Фестивалю ЗМІ православних головний редактор «Сегодня.ua» Світлана Панюшкіна та заступник головного редактора ІА «Вести» Галина Коваленко провели майстер-клас зі «Створення редакційної мережі ЗМІ».

Створення "потужної" редакційної мережі ЗМІ - актуальне питання для церковних ЗМІ, завдання яких просвіщати і проповідувати широкої аудиторії на своїх сторінках Слово Боже. Про це, підбиваючи підсумок майстер-класу, нагадали глава СІПВ УПЦ протоієрей Георгій Коваленко та заступник головного редактора популярного православного журналу "Фома в Україні" протодиякон Олександр Карпенко.

У круглому столі «Майбутнє церковних ЗМІ: формати та тенденції» взяли участь голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прот. Георгій Коваленко, відповідальний редактор «Журнала Московской Патриархии» Сергей Чапнин та голова Синодального молодіжного відділу єпископ Обухівський Іона. Перед початком круглого столу було виголошено вітання учасникам Фестивалю від Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Відео дня

"Сучасним ЗМІ дуже не вистачає зображення того, якою людина може стати. І залежно від цього таким буде наше суспільство. Журналісти православних ЗМІ повинні писати не тільки про наш спадщині, але перш за все відповідати на дійсно хвилюючі сучасної людини питання", - зазначив у своїй доповіді голова синодального Інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда.

У ході круглого столу "Майбутнє церковних ЗМІ: формати та тенденції" виступив відповідальний редактор "Журналу Московської Патріархії" протоієрей Сергій Чапнін. У своїй доповіді він наголосив на необхідності підтримки миру всередині Православної Церкви.

Протоієрей Георгій Коваленко під час дискусії зазначив: "В Україні дійсно зможуть вижити тільки загальноцерковні газети з регіональними вкладками. Що стосується сайтів, то важливо замислюватися про створення мобільних версій, додатків для iPhone і т.д. І, незважаючи на те, що нам треба йти в ногу сучасності, головне - не відступати від суті нашої віри. Іноді про щось потрібно промовчати, не на все потрібно реагувати, у цьому немає нічого страшного".

Друга половина дня розпочалася круглим столом «Релігійна тематика в ЗМІ. Конфесії в медіапросторі», в якому взяли участь голова Держкомнацрелігій (2009-2010 р.р.) Юрій Решетніков; професор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Алла Бойко; професор, заввідділу історії релігії та практичного релігієзнавства відділення релігієзнавства інституту філософії ім. Г. Сковороди НАН України Людмила Филипович, виконавчий директор Інституту релігійної свободи та релігійний експерт Віктор Єленський.

Головною подією дня став круглий стіл «Якою має бути система підготовки священнослужителів до співпраці з сучасними медіа та реалізації церковних медіапроектів». Круглий стіл відкрила доповідь Керуючого справами УПЦ, ректора КДАіС митрополита Бориспільського і Броварського Антонія. До розмови також долучилися професор Інституту журналістики Алла Бойко, перший проректор КДАіС прот. Сергій Ющик, інтернет-маркетолог, експерт у галузі управління репутацією (SERM), сертифікований спеціаліст Google AdWords в Україні Борис Тизенгаузен, проректор КДАіС з наукової роботи Володимир Бурега.

Завершився день майстер-класом «Очікування світських ЗМІ від церковних прес-служб», який провели кореспондент ICTV Дарка Оліфер, шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський та головний редактор газети «Сегодня» Ольга Гук.

За матеріалами orthodox.org.ua та ortodox.donbass.com