Встановлення представниками громадських організацій Черкаської області православного хреста з розп`яттям Ісуса Христа біля традиційного місця проведення паломниками - хасидами своїх обрядів викликала негативну реакцію з боку духовенства УПЦ, повідомляє "Релігія в Україні".

Як повідомляють черкаські ЗМІ, до міської влади звернулося Уманське єврейське товариство з проханням перенести хрест. Іудеї побоюються, що православний релігійний символ, встановлений в районі паломництва хасидів, може призвести до конфліктів.

Коментуючи ситуацію в Умані, Шимон Бускілла, представник єврейського Міжнародного благодійного фонду заявив: "Віра - є віра. Це святе. Наші праведники вчать нас поважати всіх. Не можна чіпати символи іншої віри. Але ми боїмося, що хтось із наших одновірців, хто не дуже поважає закони релігії, його зашкодить. І тоді може статися нікому не потрібна війна. Ми боїмося, що хрест - як бак бензину. Що можуть бути провокації".

Відео дня

В Умані керуючий місцевою єпархією УПЦ єпископ Уманський Пантелеімон ( Бащук ) повідомив: "Я не брав участі в освяченні хреста, мене не запросили. Більше того, до мене не зверталися за благословенням чи порадою. Якби запитали, я б порадив поставити розп`яття в іншому місці. Хрест має об`єднувати, а не ставати причиною сварок. Зазвичай хрести ставлять біля в`їзду до міста, на роздоріжжі або в пам`ять про щось. Ставок близько єврейської синагоги не є пам`ятним місцем. Хрест повинен стояти у доступному для людей місці, а не на скелі, куди важко дістатися. Я переконаний, що людям, які його встановили, варто прислухатися до порад міської влади та перенести його в інше місце".

Прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, коментуючи ситуацію в Умані, заявив: "На жаль, існують деякі громадські організації, які намагаються бути більше православним, ніж сама Православна Церква, намагаються бути ревнителями там, де потрібно бути миротворцями. Міжконфесійний і міжрелігійний мир в Україні - це наш скарб. Необхідно з повагою ставитися до людей, які сповідують іншу релігію, до представників інших конфесій, це жодним чином не пов`язано з зреченням Христа, тому що християнин повинен сповідувати віру в Христа до самої смерті, але не має ні жодного права провокувати міжрелігійні конфлікти. Християнство - це релігія любові, і цю любов ми повинні демонструвати навіть до людей, які вірять не так, як ми, або зовсім не вірять. Бог є Любов, і Своїм учням проповідував любити і один одного, і навіть ворогів".