14 серпня розпочався Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня.

Цього дня Православна Церква молитовно згадує винесення Чесного Хреста Господнього. Виникло це свято у Константинополі. У великому місті, де була розвинена система водопроводу, в літню спеку вода у підземних резервуарах-цистернах починала псуватися, що приводило до хвороб. Тоді патріарх виносив із Святої Софії хрест, у який було вставлено велику частку з Животворчого Хреста Господнього, та обходив з ним місто, занурюючи хрест у колодязі та цистерни, таким чином освячуючи та очищаючи воду.

Також в цей день вшановується пам’ять мучеників Старого Завіту — святої родини Маккавеїв, які постраждали у 166 році до Різдва Христового від сирійського царя Антіоха Єпіфана.

Відео дня

Під час посту, 19 серпня, православні християни відзначатимуть одне із найбільших свят – Преображення Господнє. Для цього свята особливим є освячення плодів. Цей древній звичай відноситься до VIII століття. Колоски та виноград приносили у храм на знак вдячності Богові за Його любов, та як плоди, необхідні для життя людини та для звершення безкровної літургійної жертви.

Піст продовжується усього два тижні, але за своєю строгістю прирівнюється до Великого.

Офіційний сайт УПЦ