Близько трьох тисяч православних християн беруть участь у хресному ході з чудотворною Почаївською іконою Божої Матері, який почався сьогодні вранці на Тернопільщині.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Почаївської Лаври, хресний хід прямує з хутора Вірля (с. Савчиці, Кременецький район, Тернопільська область) до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Подія відбувається у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі та 180-річчя присвоєння Почаївському монастирю статусу Лаври.

Хресний хід очолює Високопреосвященнійший митрополит Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври та братія обителі. До них приєдналися численні паломники, які почали прибувати на святу гору для святкування дня Почаївської ікони Божої Матері (Православна Церква святкує 5 серпня. – УНІАН).

Відео дня

Також до хресного ходу приєднався козацький загін в старовинній формі з кіньми та каретами.
За інформацією прес-служби, під час хресного ходу духовенство несе саме той чудотворний образ, який знаходиться в Успенському соборі Почаївської Лаври і зазвичай не покидає стін обителі.

Хресний хід має пройти саме тим історичним шляхом, що і в 1597 році, коли монахи Почаївського монастиря переносили чудотворну ікону від помістя Анни Гойської до святої обителі.

На місті замку поміщиці у 1997 році, в пам`ять ювілею 400-ліття перенесення чудотворної ікони на гору Почаївську, був встановлений пам’ятний хрест. Саме перед цим хрестом на початку хресного ходу був відслужений молебень, після чого учасники ходу вирушили до Лаври.

Прибуття хресного ходу на територію Лаври очікується сьогодні близько 13.00, після чого в Успенському соборі буде закінчення молебну, а потім відбудеться благодійний обід для всіх учасників святкування.

Довідка УНІАН. У 1597 році Анна Гойська, яка володіла Почаєвом у другій половині XVI століття, подарувала монастирю Почаївську ікону Божої Матері. Свого часу на знак подяки за сердечний прийом цю ікону їй подарував митрополит Неофіт.
Анна Гойська просила Пречисту про зцілення брата Пилипа, який був сліпим від народження. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива ікону хресним ходом перенесли на Почаївську гору для загального поклоніння.