До Києва 26 липня прибув Хрест апостола Андрія Первозванного, який доставила на святкування 1025-річчя Хрещення Русі Елладська православна церква.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, Хрест апостола Андрія Первозванного зустріли вчора ввечері у Києво-Печерській Лаврі Митрополит Київський і всієї України Володимир, єпископат та духовенство Української Православної Церкви та віруючі.

Хрест розмістили у Трапезному храмі в ім’я преподобних Антонія і Феодосія Печерських.

Відео дня

Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил та Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир відслужили молебень, після чого віруючі отримали можливість прикластися до святині. Численні паломники, які прибули у столицю на святкування 1025-річчя Хрещення Русі мали можливість вклонитись Хресту апостола Андрія Первозванного навіть вночі.

Для поклоніння святині організовано підхід з території «нижньої» Лаври: відкриті ворота від нижнього входу Києво–Печерської Лаври - на територію Києво-Печерського заповідника. Поклоніння хресту не перетинатиметься з богослужіннями на площі перед Успенським собором Лаври.

Вклонитися Хресту апостола Андрія Первозданного можна цілодобово. 28 липня о 13.00 велика святиня відбуде до Мінську, де триватимуть урочистості за нагоди 1025-річчя Хрещення Русі.

Як повідомляв УНІАН, принесення Хреста апостола Андрія Первозванного в Росію, Україну і Білорусь відбувається в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі з благословення Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і архієпископа Афінського і Елладського Ієроніма. Святиню супроводжує делегація Елладської Православної Церкви.

Довідка УНІАН. Хрест, на якому був розіп`ятий апостол Андрій, є однією з найбільших святинь християнського світу. Зберігається в соборі міста Патри (Греція) на півострові Пелопоннес. Могилою, чесною головою і Хрестом святого апостола Андрія опікується Патрська єпархія Елладської православної церкви. Предмети, пов`язані з життям і смертю святого, отримали особливу благодать від Бога - через них Господь століттями здійснює для віруючих безліч чудес.