Українська Православна Церква радить віруючім не пропустити унікальну подію – принесення хреста Апостола Андрія Первозванного у Київ і вклонитися святині, яку доставить на святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі Елладська православна церква.

Про це повідомив прес-секретар Предстоятеля УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви протоієрей Георгій Коваленко сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Це залишки хреста, на якому був розіп’ятий апостол Андрій. Той самий апостол, яких дійшов до Київських схилів. Він сказав, що тут буде велике місто і Господь поставить багато церков. Ми живемо у Києві, є свідками здійснення цього пророцтва, і матимемо можливість вшанувати апостола», - зазначив отець Георгій.

Відео дня

Зустріч хреста Апостола Андрія Первозванного відбудеться на Соборній площі Києво-Печерської Лаври 26 липня о 21.00.
За словами прес-секретаря Предстоятеля УПЦ, велику святиню православ’я розташують у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, де вона перебуватиме до 13.00 28 липня.

Для того, щоб віряни могли без перешкод вклонитися хресту Апостола Андрія Первозванного, до святині буде організовано окремий підхід: будуть відкриті ворота від нижнього входу Києво–Печерської Лаври - на територію Києво-Печерського заповідника. Отже, поклоніння хресту не перетинатиметься з тими богослужіннями, які будуть на площі перед Успенським собором Лаври.

«Ми вдячні Елладській православній церкві за те, що в наших урочистостях візьме участь ця святиня. Доступ буде організовано цілодобово, по дві людини, щоб найбільше людей могли вклонися святині. Якщо кількість людей буде така, що не всі зможуть прикластися, ми будемо вести переговори з Елладською православною церквою, щоб святиня ще раз відвідала Київ», - повідомив отець Георгій.

Хрест Апостола Андрія Первозванного супроводжує делегація Елладської православної церкви. Святиня транспортується у спеціальному вагоні і автобусі, організована цілодобова охорона.

Довідка УНІАН. Хрест, на якому був розіп`ятий апостол Андрій, є однією з найбільших святинь християнського світу. Зберігається в православному соборі міста Патри (Греція). Могилою, чесною головою і Хрестом святого апостола Андрія опікується Патрська єпархія Елладської правосланої церкви. Предмети, пов`язані з життям і смертю святого, отримали особливу благодать від Бога - через них Господь століттями здійснює для віруючих безліч чудес.