11 липня митрополит Київський і всієї України Володимир з архіпастирським візитом прибув до Одеської єпархії.

У аеропорту міста Одеси предстоятеля зустрів митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, вікарій Одеської єпархії єпископ Овідіопольський Аркадій, духовенство та віруючі. Його Блаженство супроводжує керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній.

У своєму виступі перед журналістами Владика зазначив, що він дуже радий прибути до богоспасаємого міста Одеси на запрошення митрополита Агафангела, щоб у цьому рідному для нього місці, де він прийняв чернечий постриг, помолитися перед чудотворною Касперівською іконою Божої Матері.

Після зустрічі Архіпастир відвідав Свято-Успенський одеський чоловічий монастир, де помолився перед ковчегом зі стопою святого апостола Андрія Первозванного, чудотворною іконою Божої Матері «Годувальниця» та іншими святинями.

Блаженніший Владика також відвідав братський цвинтар, де відправив заупокійну літію біля могил свого духівника - митрополита Бориса (Віка) та спочилого духівника обителі схиархімандрита Іони (Ігнатенко).

12 липня, у день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла та день вшанування Касперівської ікони Божої Матері, предстоятель УПЦ митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у Свято-Успенському кафедральному соборі м. Одеси.

Відео дня

Напочатку богослужіння Блаженніший Владика молитовно вклонився чудотворному образу Касперівської ікони Божої Матері. Перед цією іконою молився майбутній Першоїєрарх нашої Церкви, поступаючи до Одеської духовної семінарії.

Звертаючись до віруючись з першосвятительським словом, Блаженніший Володимир сердечно привітав усіх зі святом, відзначивши, що «сьогодні ми славимо Царицю Небесну в ЇЇ дивовижному Касперовському образі за ЇЇ великі й багаті милості, за ЇЇ материнську любов до нас, грішних».

У відповідному слові митрополит Агафангел сказав подякував Його Блаженству за візит до Одеси та зазначив:

«У Вашій особі народ Божий бачить великого святителя, справжнього світильника нашої Церкви, що висвітлює життя своїм співвітчизникам. Ваше Блаженство, Ви - приклад для наслідування для всіх нас і майбутніх поколінь. Ви примножуєте любов Христову, розбиває окови гріха. Ви - мудрий керманич Української православної церкви і гідно ведете церковний корабель серед бур і хвилювань».

Після завершення літургії з благословення Блаженнішого Володимира митрополит Агафангел звершив святковий молебень перед Касперівською іконою Божої Матері.

Цього ж дня предстоятель відбув до Києва.

Офіційний сайт УПЦ