У Санкт-Петербурзі відкрилися святкування присвячені 1025-річчю Хрещення РусіПатріаршими богослужіннями в день славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра й Павла в Санкт-Петербурзі відкрилися святкування, присвячені 1025-річчю Хрещення Русі.

До цієї пам`ятної дати приурочено принесення до Росії з Греції великоїхристиянської святині — Хреста святого апостола Андрія Первозванного.

Принесення Хреста до Санкт-Петербурга, Москви, Києва і Мінська має відзначити, що духовна традиція народів Росії, України й Білорусії походить з єдиного джерела — благословення, що його було дано апостолом Андрієм під час його місіонерського відвідування меж Русі, і з Хрещення, прийнятого в київській купелі в 988 році.

Відео дня

11 липня 2013 року, напередодні свята свв. апп. Петра й Павла, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив всенічне бдіння в Казанському кафедральному соборі Петербурга. На полієлеї біля західних воріт собору Предстоятель, ієрархи та духовенство урочисто зустріли Хрест святого апостола Андрія Первозванного.

12 липня, у самий день свята, Предстоятель РПЦ звершив Літургію в Петропавлівському соборі Петербурга — усипальниці Дому Романових. Богослужіння було приурочено до святкування 400-річчя Дому Романових і 1025-річчя Хрещення Русі.

З 11 по 15 липня Хрест Андрія Первозванного перебуватиме в Казанському соборі Петербурга. Доступ для віруючих до святині буде відкрито щодня з 12 липня з 7:00 до 22:00, 15 липня — до 18:00.

З 16 липня по 2 серпня Хрест Андрія Первозванного перебуватиме в трьох столицях — Москві, Києві та Мінську. Доступ віруючих до великої християнської святині в усі дні буде відкритий цілодобово.

Графік принесення Андріївського хреста:

11-15 липня — Санкт-Петербург
16-19 липня — Московська область
19-25 липня — Москва
26-28 липня — Київ
29 липня — 2 серпня — Мінськ

У заходах з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі візьмуть участь Предстоятелі та представники усіх Помісних православних церков. Свято відзначатиметься на державному рівні в Росії, Білорусії і на Україні. У рамках урочистостей очікуються зустрічі з керівництвом цих країн.

24 липня, у день пам`яті святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Російської, урочисту Літургію буде звершено в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.

Увечері 25 липня на Червоній площі в Москві пройде святковий концерт.

Вранці 27 липня буде звершено молебень на Володимирській гірці в Києві. Увечері в українській столиці відбудеться святковий концерт.

28 липня, у день пам`яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, Божественну літургію буде звершено на Соборній площі Києво-Печерської лаври.

29 липня відбудеться урочиста літургія на Мінському Замчищі білоруської столиці та буде здійснено закладення пам`ятної грамоти на честь 1025-річчя Хрещення Русі на місці найдавнішого храму Різдва Богородиці на Замчищі. Увечері в Мінську пройде концерт з нагоди святкової дати.

У всіх богослужіннях братимуть участь Предстоятелі та члени високих делегації всіх Помісних православних церков.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі