Патріарх Кирил звершив чин малого освячення храму преподобного Германа Аляскинського9 липня 2013 року, після прибуття до Валаамського Спасо-Преображенського монастиря, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав острів Байоний, де облаштовано скит в ім`я преподобного Германа Аляскинського.

Тут Патріарх Кирил звершив чин малого освячення храму на честь преподобного Германа, а потім звернувся до молільників зі словом:

«Ваше Високопреосвященство! Ваші Преосвященства! Високоповажні отці й братія!

Відео дня

Усіх вас сердечно вітаю з великою подією. На цьому віддаленому від центрального монастиря острові після довгих років забуття знову споруджено жертовник і з`явилося місце для молитви.

Місце це абсолютно особливе — відокремлене, наповнене якимось дивним даром благодаті Божої. Його потрібно всіляко охороняти, адже це дійсно місце можливого подвигу людей, їх духовного прозріння, дотику до Божественної благодаті. Коли я вперше висадився на цей острів, мене відразу охопило якесь особливе почуття. Його важко описати, важко висловити, і, мабуть, про це не треба багато говорити. Але я відчув, що тут має бути невелика обитель, скит, де можна було б людям, що прагнуть до самоти, спасати душу.

Я хотів би сердечно подякувати Вам, Ваше Преосвященство владико Панкратію, скитоначальнику отцю ієродиякону Ілії, нашим благодійникам Євгену Вікторовичу та Євгену Геннадійовичу за те, що в такі короткі терміни ті визначення, які я висловив, уперше відвідавши цей острів і які здавалися мені самому фантастичними, були повністю реалізовані. Неможливо було й уявити, що так прекрасно і так швидко все вдасться зробити. Вже за одним тим, як чудово і як швидко було здійснено цю добру справу, можна судити про присутність на цьому місці особливої Божественної благодаті.

Я хотів би висловити сердечну подяку всім вам. А на пам`ять про це мале освячення храму на честь преподобного Германа Аляскинського хотів би передати цей образ преподобного Серафима Саровського з пам`ятним дарчим написом. Нехай цей образ перебуває в цьому святому храмі. Спаси Господь усіх нас».

Потім Предстоятель Руської православної церкви здійснив прогулянку по острову, відвідавши каплицю пророка Єлисея, келійний корпус і господарські споруди.

Його Святість супроводжували керуючий справами Московської Патріархії митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій, керівник Адміністративного секретаріату Московської Патріархії єпископ Солнєчногорський Сергій, голова Синодальної комісії з канонізації святих, намісник Валаамської обителі єпископ Троїцький Панкратій, скитоначальник ієродиякон Ілія.

***
На острові Байоний Валаамського архіпелагу колись знаходилася каплиця на честь пророка Єлисея, учня пророка Іллі. За часів ігумена Дамаскіна (Кононова, 1795-1881) на острові вирощували овець, тому тут були побудовані дерев`яний келійний корпус для проживання братії, а також келії для рибалок і господарські приміщення. У XX сторіччі споруди були втрачені.

З благословення Патріарха Кирила у 2010 році було вирішено влаштувати на острові скит в ім`я преподобного Германа Аляскинського. У 2011-2012 роках були проведені масштабні роботи з розчищення території. Було споруджено дерев`яний храм в ім`я преподобного Германа Аляскинського, каплицю в ім`я пророка Єлисея, два келійних корпуси, господарські будівлі.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі