8 липня в музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва» (вул. Б. Хмельницького, 7) відкрилася виставка «Скарби святих Лавр України». Виставка приурочена до 1025-річчя Хрещення Київської Русі і триватиме до 15 серпня, повідомляє офіційний сайт УПЦ.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, участь у відкритті взяли вікарій Київської Митрополії єпископ Бородянський Варсонофій та секретар Київської єпархії по місту Києву протоієрей Віктор Іващук.

Також захід відвідали: Міністр культури Леонід Новохатько, заступник голови КМДА Віктор Корж, директор Національного києво-печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина та ін.

Відео дня

Звертаючись до присутніх, Преосвященніший владика передав присутнім привітання та благословення Предстоятеля УПЦ та побажав отримати духовну користь кожному, хто відвідуватиме виставку.

На виставці представлені унікальні предмети трьох лавр України: Святої Успенської Києво-Печерської лаври, Свято-Успенської Почаївської лаври та Свято-Успенської Святогірської лаври.

Як зазначають організатори, такий вибір не випадковий: всі ці монастирі є плодами Хрещення Київської Русі і найбільшими духовними центрами України з християнськими раритетами.

Експонати виставки висвітлюють загальну сутність і велич цих духовних осередків та особливості кожного храму, розповідають про життя трьох найбільших в Україні святинь через їх духовну діяльність, а також про результати цієї діяльності.

Серед експонатів будуть представлені ікони, церковні книги, хрести, прикраси для ікон, кахлі, літографії тощо.