Архієрейський собор Української православної церкви Київського патріархату обрав намісника патріарха.

Як повідомляє газета «Україна молода», відповідне рішення ухвалено на засіданні під головуванням керівника УПЦ КП Філарета.

Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея обрали преосвященного Епіфанія, митрополита Переяслав–Хмельницького і Білоцерківського.

Відео дня

Натомість Філарет залишається єпархіальним архієреєм Київської єпархії УПЦ КП. Також було обрано новий склад постійних членів Священного синоду та Вищої церковної ради.

Газета зазначає, що «якщо говорити мирською мовою, це означає, що намісник допомагає предстоятелю в керівництві парафіями у Київській області, а в разі смерті патріарха - завдяки своїй посадi без процедури обрання стає місцеблюстителем патріаршого престолу». В його обов’язок входить зібрати Собор, на якому відбудеться обрання наступного патріарха.

Як пояснив виданню архієпископ Євстратій (Зоря), нововведення не визначає особу нового патріарха, адже його обиратиме саме Помісний собор на альтернативній основі: «Архієрейський собор таємним голосуванням має висунути щонайменше трьох кандидатів, після чого відбуватиметься таємне голосування. Якщо в першому турі один з них набирає більше половини голосів, він стає патріархом. Якщо більше половини не набирає ніхто - тоді по двох кандидатурах, які набрали найбільше голосів, проводиться повторне голосування і патріархом стає той, хто набере більшість».