19 червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, секретар Київської єпархії по місту Києву протоієрей Віктор Іващук взяв участь в урочистій церемонії відкриття героїко-патріотичного зльоту «70 років визволення Києва». Захід відбувався на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», що знаходиться на території Лютізького плацдарму, на околиці села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

Організатором зльоту виступив Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА. На святковому заході були присутні Директор Департаменту Оксана Добровольська, голова Відділу релігійної освіти і катехизації Київської єпархії протоієрей Сергій Бойко, інші почесні гості, представники громадськості, керівники та педагоги всіх навчальних закладів Києва

До всіх присутніх зі словом від імені Предстоятеля УПЦ звернувся протоієрей Віктор Іващук. Він передав благословення Блаженнішого Митрополита Володимира та нагадав: «Кожна нація повинна пам’ятати свою історію, адже той, хто не знає минулого, не може мати і майбутнього». Також отець Віктор закликав педагогів виховувати в учнях патріотизм.

Пам’ять загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Стіни пам’яті.

Лютізький плацдарм – один з найважливіших плацдармів на правому березі Дніпра, в районі с. Лютіж за 30 км на північ від Києва, захоплений у вересні 1943 р. військами Воронезького фронту. В жовтні з Лютізького плацдарму війська 38-ї армії завдавали допоміжних ударів з метою відвоювання Києва. На початку листопада звідси був розпочатий головний наступ на Київ силами танкового угрупування, перекинутого з Букринського плацдарму. Здійснений таємно, цей маневр вирішив успіх Київської операції.

Прес-служба Київської Митрополії УПЦ