14-16 червня 2013 року відбувся Первосвятительський візит Патріарха Московського і всієї Русі Кирила до Естонії.

З аеропорту Його Святість вирушив до таллінського кафедрального собору в ім`я святого благовірного великого князя Олександра Невського. У соборному храмі було звершено молебень, після завершення якого Його Святість підніс молитву всім святим, що в землі Естонській просіяли.

Цього ж дня відбулися зустрічі Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з головою Міністерства закордонних справ Естонської Республіки Урмасом Паетом і спікером парламенту Естонської Республіки (Рійгікогу) Ене Ергма.

Відео дня

У резиденції глави Уряду Естонії відбулася зустріч Патріарха Кирила з Прем`єр-міністром країни Андрусом Ансіпом.

Потім Патріарх Кирил відвідав у Талліні Монумент скорботи, відомий як пам`ятник Лінді. Від імені Патріарха до монумента було покладено вінок.

Його Святість також відвідав на Військовому цвинтарі Талліна пам`ятник радянським воїнам, полеглим у роки Великої Вітчизняної війни, відомий як «Бронзовий солдат». До постаменту, на якому встановлено пам`ятник, було покладено вінок від предстоятеля Руської Церкви, після чого Патріарх особисто поспілкувався з ветеранами війни та іншими жителями Талліна.

Також 14 червня предстоятель Руської церкви відвідав ратушу (міська рада) Талліна, де його вітав мер естонської столиці Едгар Савісаар.

Після цього Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибув до Успенського Пюхтицького монастиря. Біля Святих врат обителі предстоятеля Руської православної церкви зустрічала настоятелька обителі ігуменя Філарета з сестрами.

Вранці 15 червня Патріарх Кирил очолив служіння Божественної літургії в Успенському соборі Пюхтицького монастиря, а після богослужіння звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Після завершення богослужіння в Успенському соборі Пюхтицької обителі Святіший Владика відвідав монастирський цвинтар, святе джерело і музейну кімнату.

Потім предстоятель Руської православної церкви вирушив до міста Нарви.

Після прибуття до Нарви Патріарх Кирил відвідав Воскресенський кафедральний собор, де було звершено молебень.

Після цього Його Святість ознайомився з діяльністю соціального центру при храмі Нарвської ікони Божої Матері і поспілкувався з його насельниками.

Також 15 червня Патріарх Московський і всієї Русі відвідав місце будівництва храму в ім`я святих рівноапостольних Кирила й Мефодія.

16 червня Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике освячення храму на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у таллінському районі Ласнамяе та очолив служіння Божественної літургії в новоосвяченому храмі. Після богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих з Первосвятительським словом.

На завершення візиту предстоятель відвідав прийом від імені Естонської православної церкви та зустрівся з архієпископом Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії Андресом Пидером у Домському лютеранському соборі Талліна.

Цього ж дня предстоятель Руської православної церкви залишив Естонію. В аеропорту Талліна Святішого Владику проводжали митрополит Таллінський і всієї Естонії Корнилій, єпископ Нарвський і Причудський Лазар, Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Естонії Ю.М. Мерзляков, клірики Естонської православної церкви.

Патріархія.ru