16 червня 2013 року, у завершальний день свого візиту до Естонії, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Домську церкву Талліна — кафедральний собор Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії.

Біля входу до собору Патріарха зустрічав глава Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії архієпископ Андрес Пидер. Він провів Предстоятеля Руської Православної Церкви по храму, розповів про його історію, що бере початок у XIII столітті. Оглядаючи собор, Його Святість зупинився біля могили великого російського мореплавця адмірала І.Ф. Крузенштерна (1770-1846).

Потім відбулася бесіда Патріарха Кирила з архієпископом Андресом Пидером.

Відео дня

Звертаючись до Предстоятеля Руської Православної Церкви, архієпископ Пидер зазначив, що між християнами Росії та Естонії існує багатовіковий зв`язок і що вперше проповідь християнства прийшла в ці землі з Русі. У наступні століття, продовжив лютеранський ієрарх, Естонія була тим місцем, де відбувалася зустріч християнського Заходу і християнського Сходу.

Архієпископ відзначив, що російських і естонських християн об`єднує той факт, що і ті і інші ставали жертвами гонінь в роки радянського режиму. Глава естонських лютеран висловив Святішому Патріарху Кирилу особливу подяку за те, що він поклав вінок до Пам`ятника скорботи, тим самим висловивши своє співчуття усім безневинно постраждалим.

«Сучасна європейська культура потребує нового імпульсу, щоб знову знайти основи моралі й етики в християнському ключі, — сказав далі архієпископ Пидер. — Це неможливо без віри в Бога, без Христа і Його Церкви. І тут перед нами стоїть спільне завдання — свідчити про Христа, здійснюючи служіння ближнім. Ми раді добрій співпраці між лютеранами й православними в Естонії».

Пам`ятним даром Святішому Патріарху від архієпископа Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії став пергамент з молитвою Господньою, написаною готичним шрифтом.

У слові-відповіді Святіший Патріарх Кирил, зокрема, сказав:

«Ваша милість, архієпископе Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії Андресе Пидере!

Сердечно дякую Вам і Вашим співбратам і колегам за можливість зустрітися з Вами під склепіннями стародавнього Домського собору Талліна.

Хотів би сердечно привітати Вас з обранням головою Екуменічної ради Естонії. Ця рада була створена у важкі часи, коли і православні, і лютерани однаково страждали від відсутності свободи. Саме в цій раді, яку було створено за активної участі Руської Православної Церкви та особисто мого покійного попередника Патріарха Олексія, формувалося солідарне братерство християн Естонії: це давало можливість разом обговорювати певні проблеми, разом відстоювати свої позиції. У той важкий час лютерани й православні в Естонії особливо потребували взаємної підтримки.

Зараз настали інші часи, і, звичайно, кожна з наших Церков має все необхідне для того, щоб вільно розвивати своє пастирське служіння. Але я дуже ціную той факт, що значення Ради церков Естонії не слабшає. Ваше обрання головою Ради дає нам надію на те, що цей орган і надалі буде активно трудитися, допомагаючи християнам Естонії працювати разом для блага свого народу, для блага своєї країни, для блага своїх Церков».

Подякувавши архієпископу Пидеру за привітання у зв`язку з освяченням нового православного храму в Талліні, Святіший Патріарх нагадав, що нещодавно і в Росії, у Петербурзі, було знову відкрито естонський лютеранський храм.

Предстоятель Руської Церкви дав високу оцінку позиції Естонської лютеранської церкви щодо низки важливих питань сучасності. «Сьогодні частина протестантських церков переглядає норми євангельської моралі на догоду сучасному секулярному світу, — зазначив Святіший Владика. — Але всіх нас Євангеліє вчило з дитинства, що віруюча людина спасається, тільки коли йде вузьким шляхом. А вузький шлях вимагає сповідання своєї віри». Святіший Патріарх висловив переконання, що це сповідання потрібне і сьогодні, коли секулярний світ хоче, щоб Церква змінила своє ставлення до традиційних моральних принципів, виходячи з поглядів сучасності.

«Нажаль, багато протестантських церков ідуть на те, щоб внести радикальні зміни до того морального вчення, яке вони проповідували зовсім недавно, — продовжив Святіший Владика. — Той факт, що лютеранські церкви Естонії, Латвії та Литви спільно виробили свою позицію, у тому числі пов`язану з неприйняттям гомосексуальних шлюбів, благословенням, рукоположенням гомосексуалістів у священний сан, дуже зближує наші позиції».

Предстоятель Руської Церкви також подякував главі естонських лютеран за рішуче засудження акту хуліганства в Храмі Христа Спасителя.

На згадку про зустріч Предстоятель Руської Церкви підніс архієпископу Андресу Пидеру медаль, викарбувану з нагоди його інтронізації, подарункове видання Біблії в шкіряній палітурці, книгу про Московських Патріархів та альманах «Предстоятель».

Патріархія.ru