15 червня 2013 року Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який здійснює архіпастирський візит до Естонії, очолив в Пюхтицькому ставропігійному монастирі Божественну літургію.

На знак особливої любові до Пюхтицької обителі Предстоятель Руської Церкви передав у дар монастирю образ своїх небесних покровителів — святих рівноапостольних Кирила й Мефодія. Святіший Владика висловив упевненість, що Пюхтицька обитель і надалі братиме участь у тій великій місії, яку почали святі брати — просвітителі слов`ян, і яка ні на хвилину не припинялася в Руській Православній Церкві.

По завершенні богослужіння в Успенському соборі Пюхтицької обителі, Патріарх Кирил відвідав монастирський цвинтар, де на могилі приснопам`ятної ігумені Варвари (Трофімової, 1930-2011), колишньої настоятельки монастиря, звершив літію про всіх настоятельок і насельниць обителі, що в різні роки відійшли до Господа.

Відео дня

Святіший Владика відвідав монастирське святе джерело, після чого побував у місцях, пов`язаних із його перебуванням у монастирі в дитячі та юнацькі роки.

У музейній кімнаті на території обителі Його Святість оглянув експозицію, присвячену святому праведному Іоанну Кронштадтському, де зберігаються напрестольний хрест і богослужбове облачення, що належали Кронштадтському пастирю, в тому числі митра.

У супроводі сестер обителі Святіший Патріарх пройшов до святих врат Пюхтицького монастиря. Благословивши насельниць, Святіший Владика побажав їм допомоги від Господа в несенні послуху.

Цього дня Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибув до Нарви. Біля нарвського кафедрального собору Воскресіння Христового Святішого Патріарх поговорив з людьми, які зустрічали його біля храму, благословив їх. У соборі Його Святість звершив молебень.

Зі словом привітання до Святішого Владики звернувся єпископ Нарвський і Причудський Лазар.

Він зазначив, що «вперше в історії міста його відвідав Первосвятитель землі Руської і всіх північних країн Патріарх». Говорячи про значення цієї події, архіпастир сказав: «Усе місто почало рухатися, сотні й тисячі людей прийшли сюди».

У слові-відповіді Патріарх Кирил сказав:

«Я вдячний вам за те, що, незважаючи на важкі обставини кінця XX століття, коли змінювалися дужа важких конфліктів — міжнаціональних, а іноді й міжконфесійних, — коли проблеми виникали в зовсім несподіваних місцях, ви зуміли зберегти себе, насамперед, як православна громада. І, звичайно, величезну роль у цьому зіграв цей намолений кафедральний храм, який збирав під своїми куполами всіх тих, хто шукав у Богові підтримку й сили для подолання непростих життєвих обставин».

Зі сходів храму Предстоятель особливо звернувся до людей, що стояли у великій кількості навколо собору:

«Я бажаю всім вам, мої дорогі, цієї Божественної благодаті, душевного миру, любові, радості, спокою, який даватиме сили, у тому числі, долати нагальні проблеми поточного життя. Нехай Господь береже Нарву, нехай Господь береже Естонію, нехай Господь береже всіх вас, мої дорогі!»

Цього дня Патріарх Кирил відвідав храм на честь Нарвської ікони Пресвятої Богородиці і зустрівся зі співробітниками й насельниками соціального центру, що діє при храмі, в якому самотні літні люди та інваліди отримують піклування й допомогу.

Настоятель храму протоієрей Віталій Гаврилов розповів Святішому Владиці про центр, що діє вже вісім років. Потім до літніх людей, що зібралися у дворі центру, звернувся Предстоятель Руської Православної Церкви:

«Я дуже радий, що приїхав до вас. Хотів би подякувати отцю Віталію і всім тим, хто йому допомагав у створенні цього чудового центру. Поруч із храмом є місце, в якому можуть жити люди похилого віку. Поруч із храмом мають бути місця, де можуть жити й сироти. Поруч із храмом має бути місце, де люди робили б добрі справи. Саме тоді віра стає живою, тому що віра без добрих справ є мертвою».

Насельники центру отримали від Святішого Патріарха Кирила подарунки, а також образки Божої Матері «Скоропослушниця» з Патріаршим благословенням. Для храму Предстоятель передав Казанський образ Пресвятої Богородиці.

Далі Патріарх Московський і всієї Русі відвідав місце будівництва храму в ім`я святих рівноапостольних Кирила й Мефодія. У стінах храму, що піднялися вже на кілька метрів, було звершено молебний спів.

Святіший Владика ознайомився з планами робіт із будівництва храмового споруди.

Присутні біля будівельного майданчика жителі міста тепло вітали Предстоятеля Руської Православної Церкви.

Патріархія.ru