14 червня 2013 року Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибув з візитом до Естонії.

У бесіді з журналістами в аеропорту Таллінна предстоятель Руської православної церкви зазначив:

«Я багато разів бував в Естонії, з Естонією пов`язане моє дитинство. Будучи дитиною та юнаком, я неодноразово приїжджав сюди: мої батьки жили тут на дачі, я приїжджав до них, а також неодноразово здійснював паломництва до Пюхтицького монастиря. Мені дуже близька і сама Естонія, і її народ, її звичаї, її культура.

Відео дня

Сьогодні я прибув до Естонії у зв`язку зі святкуванням 20-річчя підписання моїм блаженноспочилим попередником Патріархом Олексієм II Томосу про автономію Естонської православної церкви, про надання їй прав самоврядування. Це була дуже важлива подія, яка поклала основу подальшого зміцнення Православ`я на Естонській землі.

Як завжди, найголовніше, що я робитиму, — це молитимусь біля святинь, звершуватиму богослужіння. Буде освячено новий православний храм. Я сподіваюся побувати в Нарві і Пюхтицькому монастирі. Прямо зараз ми вирушимо до Олександро-Невського кафедрального собору, де буде звершено молебень. До програми візиту також входить зустріч з керівництвом країни — я вважаю це дуже важливим, враховуючи, що релігійний фактор завжди відігравав, відіграє і буде відігравати велику роль, у тому числі, і в розвитку відносин між країнами й народами. Дай Боже, щоб відносини між Росією і Естонією вдосконалювалися, покращувалися заради блага народів обох країн».

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, як він оцінює положення Руської православної церкви в Естонії, Його Святість зазначив, що оцінює його в контексті існування Естонської православної церкви, автономні права якої були підтверджені Патріархом Олексієм II 20 років тому.

«Життя церкви йде, розвивається, незважаючи на деякі обставини, які, будучи рудиментами конфліктів 1990-х років, донині не подолані. Ми дуже сподіваємося, що всі ці рудиментарні проблеми будуть вирішені. Естонська православна церква — це церква православних людей, що живуть в Естонії. Це не представник іноземної держави, тим більше, це не агент іноземної держави, який працює на її користь. Це місцева християнська православна громада, яка налічує сотні й сотні років і має дуже багату історію. Ми сподіваємося, що відлуння потрясінь кінця 1990-х років завершаться, у тому числі, і на Естонській землі», — сказав Патріарх Кирил.

Патріархія.ru