14 червня 2013 року Православна Церква відзначає пам`ять преподобного Агапіта Печерського, лікаря безвідплатного.

Цього дня Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Його Блаженству співслужили: керуючий справами Української Православної Церкви, перший вікарій Київської митрополії митрополит Бориспільський Антоній, намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Городницький Олександр, єпископи Шепетівський і Славутський Діонісій, Ірпінський Климент, Конотопський і Глухівський Роман, Бородянський Варсонофій, насельники монастиря у священному сані.

Відео дня

Митрополит молитовно вклонився чесним мощам преподобного Агапіта і побажав віруючим його молитовного заступництва перед Престолом Господнім.

За сформованою багаторічною традицією напередодні свята братія Лаври виносить раку з мощами преподобного Агапіта Печерського з печер і під спів тропаря та величання преподобному урочисто переносить мощі до Трапезного храму, в якому відбуватимуться святкові богослужіння і віруючі зможуть поклонитися великій лаврській святині.

Після Божественної літургії рака з мощами преподобного Хресним ходом була перенесена до місця свого постійного перебування у Ближніх печерах.

Офіційний сайт УПЦ