В рамках Днів європейської культури та спадщини в Україні - Ночі храмів 2013, у Житомирі 14 червня експонується Мобільний музей Блаженного Папи Іоанна Павла ІІ.

Як передає кореспондент УНІАН, участь у відкритті мобільного музею на майдані С. П. Корольова у Житомирі взяли участь генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек та Києво-Житомирський єпископ-емерит Ян Пурвінський, керівники міста і області, понад сто жителів міста.

Мобільний музей працюватиме у Житомирі 14 червня, усі бажаючі можуть відвідати пересувний музей безкоштовно. 0 18.00 у Житомирі в костьолі святого Іоанна з Дуклі відбудеться червнева відправа та Свята служба в інтенції канонізації блаженного Іоанна Павла ІІ, після якої можна буде доторкнутися через поцілунок до реліквітарія – капсули з
кров’ю Іоанна Павла ІІ.

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі Житомирської ОДА, цього літа музей Папи Римського Іоанна Павла ІІ вперше прибув до України та до Житомира.
Мобільна виставка розпочала свою роботу 7 червня у місті Львові, далі побувала у Хмельницькому, Вінниці та Бердичеві. Останнє місто, в якому можна буде оглянути особисті речі Іоанна Павла ІІ, це Київ. У столиці України Києві музей буде відкритий для всіх охочих два дні – 15-16 червня.

«Відкриття Мобільного музею Іоанна Павла ІІ є важливою подією для області, адже на Житомирщині проживає майже 50-тисячна громада поляків.
Сьогодні кожен бажаючий має змогу доторкнутися до святої пам’яті Блаженного Іоанна Павла ІІ, який залишається взірцем глибокої моральності та духовності для всіх людей. Прибуття Музею до Житомира – це ще один крок у зміцненні дружніх відносин між Україною та Польщею», - сказав під час відкриття мобільної виставки особистих речей Папи Римського голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук.

На відкритті музею прозвучало, що мобільний музей Іоанна Павла ІІ є новим проектом Центру Іоанна Павла ІІ «Не бійтеся!» в Кракові. Його мета – популяризація думок і навчання Святішого Отця серед людей.

Музей Папи Римського розміщений у 18-метровому автомобілі, заввишки 4 метри, його вага - 18 тонн. Виставка займає площу у 62 квадратних метри.
Експозиція представляє особисті пам’ятки та речі Іоанна Павла ІІ, його маловідомі фотознімки та фільми про його життя. Особисті речі та пам’ятки, які можна оглянути в музеї, передали Краківський митрополит кардинал Станіслав Дзівіш, Архидієцезіальний Музей Кардинала Кароля Войтили в Кракові та Архів Митрополичої курії в Кракові. В експозиції,
зокрема, є бревіарій (часослів), яким користувався Іоанн Павло ІІ під час щоденної молитви, перо, розарій, на якому він молився, його взуття, сутана (ряса), лижі, нагрудний хрест, головний убір Папи, а також годинник з особистої резиденції в Кастель Ґандольфо в Італії.

Довідка УНІАН Проект «Ночі храмів» зародився 2005 року в Австрії, а
згодом поширився на інші країни Старого Континенту. Протягом кількох
років католицьке радіо «Родина» з польського міста Вроцлава є
організатором «Ночей храмів» в південнопольському регіоні Нижній
Сілезії, а два роки тому стало співорганізатором цього заходу в Україні.
Співорганізаторами в Україні стали Римо-Католицька Церква, Українська
Греко-Католицька Церква, Вірменська Апостольська Церква та місцева влада
Львова, Києва, Житомира, Вінниці та Бердичева.