1-7 червня 2013 року на запрошення Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма і Священного Синоду Елладської Православної Церкви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Елладу.

В аеропорту Афін Святішого Патріарха зустрічав Блаженніший Архієпископ Ієронім, звідти Предстоятелі Руської та Елладської Церков вирушили до храму в ім`я священномученика Діонісія Ареопагіта в Колонакі. У заповненому людьми храмі Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив молебень.

Того ж вечора в Архієпископському палаці в грецькій столиці відбулася бесіда Предстоятелів двох Церков.

Відео дня

2 червня, в Неділю п`яту після Пасхи, про самарянина, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил і Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім II звершили Божественну літургію в афінському храмі святого великомученика і цілителя Пантелеїмона Ахарнон.

Того ж дня від імені Синоду Елладської Православної Церкви на честь високого гостя було дано прийом.

Потім Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім відвідали руський храм Святої Трійці в Афінах, а також споруджуваний соборний храм на честь ікони Божої Матері «Панагія Сумела» в районі Ахарне в північній частині Афін. Російськомовній громаді цього храму Святіший Владика передав чесні мощі преподобного Серафима Саровського.

У програмі другого дня візиту також було відвідання благодійної організації Афінської Архієпископії «Апостолі» («Місія»).

3 червня Святіший Патріарх відвідав резиденцію Священного Синоду Елладської Православної Церкви та звершив молебень у Синодальному монастирі Петраки. Потім він взяв участь в урочистому засіданні Священного Синоду Елладської Церкви і звернувся до його учасників зі словом. На засіданні Його Святості було вручено вищу нагороду Елладської Православної Церкви — Великий хрест святого апостола Павла. Високих нагород також були удостоєні члени церковної делегації.

Потім пройшли переговори Святішого Патріарха Кирила з Блаженнішим Архієпископом Ієронімом і членами Священного Синоду Елладської Церкви.

Цього ж дня відбулися зустрічі Святішого Владики з Президентом Греції К. Папульясом і прем`єр-міністром країни А. Самарасом.

З Афін Його Святість вирушив до Салонік, де звершив молебень у кафедральному соборі в ім`я святителя Григорія Палами та відвідав Фессалонікійську митрополію. Увечері від імені митрополита Фессалонікійського Анфіма було дано прийом на честь Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Наступного дня, вклонившись святиням міста, Патріарх Кирил відбув водним шляхом на Святу Гору Афон. Від пристані він вирушив до Кареї — адміністративного центру Афона, де у соборі Протата було звершено молебень. Також відбулася зустріч Предстоятеля Руської Православної Церкви з членами Епістасії Святої Гори Афон.

Прибувши до Руського на Афоні Свято-Пантелеїмонового монастиря, Патріарх вклонився святиням обителі, оглянув відновлені після пожежі монастирські будови, звершив літію за покійною братією. Його Святість також відвідав місце подвигів преподобного Силуана Афонського.

5 червня Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію у Свято-Пантелеїмоновому монастирі.

Під час паломництва на Афон Предстоятель Руської Церкви відвідав Велику Лавру преподобного Афанасія Афонського, монастирі Івірон і Пантократор, Іліїнський скит, заснований преподобним Паїсієм Величковським, Зограф, Хіландар, Ватопед, скит Ксілургу, Андріївський скит, ознайомився з ходом відновлювальних робіт у Старому Русику.

7 червня було відправлено Літургію в Покровському храмі Свято-Пантелеїмонового монастиря. Після богослужіння відбулася бесіда Святішого Патріарха з представниками засобів масової інформації.

На завершення паломницького відвідання Афона Його Святість звернувся зі словом настанови до насельників Пантелеїмонової обителі; відбулася також бесіда Святішого Патріарха з ігуменом монастиря архімандритом Єремією.

У місті Верія Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відкрив пам`ятник святому апостолу Павлу.

Предстоятель Руської Церкви також освятив у монастирі Панагія Довра дзвони споруджуваного храму святителя Луки (Войно-Ясенецького). В обителі було дано прийом на честь Предстоятеля Руської Церкви.

На завершення візиту Святіший Владика поділився з журналістами своїми враженнями від відвідання грецької землі.

З аеропорту Салонік Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил і делегація, що його супроводжувала, відбули на батьківщину.

Патріархія.ru