6 червня 2013 року Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав монастир Хіландар на Афоні. Його Святість супроводжують члени офіційної делегації Руської Православної Церкви. Разом зі Святішим Патріархом Кирилом в обитель також прибув представник Константинопольського Патріархату на Святій Горі Афон митрополит Мілетський Апостол.

Після зустрічі біля врат монастиря Предстоятель Руської Православної Церкви пройшов до Введенського собору. У храмі, де перебуває чудотворна ікона Божої Матері «Троєручиця», Патріарх Кирил звершив молебень.

Після молебню ігумен Хіландарської обителі архімандрит Мефодій звернувся до Святішого Патріарха, зазначивши, що ще з часів правління царя Іоанна IV Васильовича багато дарів принесли росіяни Хіландару, і завжди вони надавали монастирю необхідну допомогу. В обителі й донині зберігаються старовинні царські грамоти. А коли в 2004 році внаслідок пожежі було сильно пошкоджено багато монастирських будівель, кошти на їх відновлення надійшли, у тому числі з Росії.

Відео дня

У слові-відповіді Патріарх Кирил відзначив знаменні перетини в історії руського і сербського чернецтва, нагадавши про те, що святий Сава Сербський, засновник Хіландара, розпочав чернечий шлях в Руському Пантелеїмоновому монастирі на Святій Горі Афон (у ті часи він перебував трохи осторонь від нинішнього місця розташування, зараз це скит Старий Русик).

«Сьогодні ми переживаємо трагедію Косово й Метохії — духовного центру Сербської Православної Церкви. І тому так важливо що в Хіландарі моляться за сербський народ», — сказав Святіший Патріарх, відзначивши, що відродження народу пов`язано з відродженням чернецтва.

Предстоятель Руської Православної Церкви подякував настоятелю і братії Хіландарської обителі, які принесли в Руську землю список ікони Богородиці «Троєручиця» у 350-ту річницю принесення першого списку цього чудотворного образа, який був безповоротно втрачений після революції.

Святіший Владика вручив ігумену монастиря архімандриту Мефодію наперсний хрест. Пам`ятним даром Хіландарській обителі від Предстоятеля Руської Церкви стала Касперовська ікона Цариці Небесної.

Вклонившись святим мощам угодників Божих у вівтарі собору, Патріарх відвідав архондарик обителі. Потім Його Святість пройшов до криниці святого Сави. Діставши відром із криниці воду і вмившись, він пройшов далі до лози святого Симеона Мироточивого. Його Святість також оглянув монастирський музей, у зібранні якого є ікони, датовані XIII століттям.

Патріархія.ru