5 червня 2013 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Іверський монастир на Афоні, де звершив молебень у соборному храмі обителі і вклонився Іверській іконі Божої Матері в Іверській каплиці.

Після молебню Святішого Патріарха привітав ігумен монастиря архімандрит Нафанаїл. Згадавши про те, що точний список з головної святині обителі — Іверської ікони Богородиці — знаходиться в самому серці Москви, отець Нафанаїл сказав: «Божа Матір "Вратарниця" стала серцем Святої Русі, а ми стали братами, оскільки у нас спільна Матір і заступниця Портаїтісса "Вратарниця". Буваючи в Москві, ми відчуваємо себе, як вдома, і коли приймаємо тут паломників, насамперед Вас, Ваша Святосте, ми відчуваємо, що приймаємо братів, рідних людей у нашому рідному домі — домі Божої Матері "Вратарниці". У якомусь сенсі всі ми стали москвичами, а російські паломники — святогорцями».

Святіший Патріарх передав у дар обителі ікону апостола любові Іоанна Богослова.

Відео дня

Ігумен монастиря архімандрит Нафанаїл підніс Святішому Владиці список ікони Божої Матері Портаїтісса (Вратарниця) Іверська, а також срібний мощовик із зображенням Іверського монастиря — копію мощовика, що знаходиться в храмі обителі.

Патріархія.ru