У Благовіщенському кафедральному соборі м. Харкова 2 червня відбулося урочисте богослужіння з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 20-річчя прославлення Собору новомучеників Слобожанського краю. 

Відео дня

Божественну  літургію очолив Блаженніший Митрополит Володимир. Співслужили Предстоятелю архієреї Української Православної Церкви, духовенство, за богослужінням молилися тисячі вірян. 

***

А напередодні у Харківському національному театрі опери та балету відбулася урочиста Академія з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 20-річчя прославлення Собору новомучеників Слобожанського краю.

Предстоятель Української Православної Церкви взяв участь у цьому торжестві.

«Величезне щастя перебувати разом з вами в цьому чудовому місті, в цій чудовій єпархії, щоб разом розділити молитву і спільно поміркувати про важливі події в історії. Потрібно, щоб нічого з нашої історії не було забуто, важливо, щоб вона нас збагачувала. Ми раді, що милість Божа з нами, що вона допомагає нам зробити ці хвилини більш урочистими. Вітаю вас, дорогі брати і сестри, зі святом, благословення Господнє на вас», – зазначив у своїй вітальній промові Блаженніший Митрополит Володимир.

Серед почесних гостей були і керуючий Харківською єпархією архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, і представники держави: голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, міський голова Харкова Геннадій Кернес.

«Віра, принесена на нашу землю святим Володимиром, поклала початок писемності, архітектурі, мистецтву – всьому тому великому і прекрасному, що становить скарб нашого народу. Як найбільшу цінність усі віки ми проносили і проносимо великий ідеал Святої Русі, вчимо людей, що головною домінантою життя для нас є праведність», – зауважив архієпископ Онуфрій.

Під час офіційної частини Михайло Добкін та Сергій Чернов вручили Харківській єпархії Почесну грамоту Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради за вагомий внесок у розвиток духовного потенціалу Харківської області та гармонізацію міжконфесійних відносин.

Також  з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 20-річчя прославлення Собору новомучеників Слобожанського краю за заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Митрополит Володимир нагородив голову Харківської ОДА Михайла Добкіна Орденом святого апостола Іоанна Богослова I ступеня, Харківського міського голову Геннадія Кернеса і голову Харківської облради Сергія Чернова - орденами святого апостола Андрія Первозванного.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ