25 травня 2013 року відзначається 100-річчя прославлення священномученика Єрмогена, патріарха Московського і всієї Росії.

У цей день з благословення Святішого Патріарха Кирила митрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.

Удень в Олександрівському саду біля стін Кремля відбулася урочиста церемонія відкриття пам`ятника святителю Єрмогену, в якій взяли участь Блаженніший Патріарх Єрусалимський Феофіл III і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил

Відео дня

На майданчику перед пам`ятником Предстоятелів Єрусалимської та Руської Православних Церков зустрічали керівник Адміністрації Президента РФ С.Б. Іванов і керуючий справами Президента РФ В.І. Кожин.

Блаженніший Патріарх Феофіл, Святіший Патріарх Кирил, С.Б. Іванов і В.І. Кожин підійшли до пам`ятника, взяли в руки мотузки й одночасно зняли покривало з пам`ятника.

Потім Предстоятель Руської Церкви звершив освячення пам`ятника. Були піднесені молитви про всіх, хто потрудився у спорудженні пам`ятника цього на честь і пам`ять священномученика Єрмогена, патріарха Всеросійського, який життя своє за Православну віру й Вітчизну нашу поклав. За богослужінням співав хор Данилового ставропігійного монастиря (регент — Георгій Сафонов).

Після завершення чина освячення Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

«Сьогодні незвичайний день, сьогодні ми святкуємо 100-річчя з дня прославлення святителя Єрмогена, патріарха Московського і всієї Русі. І я дякую всім, хто брав участь в реалізації цього чудового проекту таким чином, щоб саме в цей ювілейний день ми й могли відкрити пам`ятник біля стін Кремля. Низький всім уклін і сердечна подяка», — сказав на закінчення Святіший Патріарх Кирил.

Усім присутнім на урочистій церемонії були вручені іконки священномученика Єрмогена з Патріаршим благословенням.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі