У день пам`яті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів Словенських (тезоіменитство Святішого Патріарха Кирила), і День слов`янської писемності й культури, після закінчення Божественної літургії в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля Блаженніший Патріарх Єрусалимський Феофіл III і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолили хресний хід від Успенського собору на Слов`янську площу до пам`ятника святим Кирилу й Мефодію.

У хресному ході взяли участь ієрархи та духовенство, що співслужили Його Блаженству і Його Святості за Літургією, а також миряни, які молилися в Успенському соборі.

Урочиста процесія вийшла зі Спаських воріт Кремля. На Червоній площі біля храму Василя Блаженного до неї приєднався хресний хід духовенства й парафіян московських парафій, що прийшов від храму Богоявлення Господнього в Богоявленському провулку.

Відео дня

У хресному ході брав участь хор духовенства Московської єпархії під керівництвом священика Сергія Голєва.

Біля пам`ятника святим рівноапостольним Кирилу й Мефодію на Слов`янській площі Предстоятелі Єрусалимської та Руської Православних Церков звершили молебень.

З благословення Святішого Патріарха Кирила на молебні молилися учні православних освітніх установ і недільних шкіл м. Москви. За богослужінням співав Московський Синодальний хор під керівництвом Олексія Пузакова.

Також усім присутнім на Слов`янській площі в рамках акції «Серафимівська стрічка» роздавали стрічки з написом «Радість моя, Христос Воскрес!»

Після молебного співу Святіший Патріарх Кирил звернувся з привітанням до учасників урочистостей і благословив москвичів, які молилися на Слов`янській площі.

У слові після богослужіння Блаженніший Патріарх Феофіл зазначив: «Сьогоднішній день сповнений пасхальної радості. Цей день особливий — він торжество й свято для всього православного народу. Сьогодні ми мали благословення бути присутніми на великій події, яка має культурне й церковне значення, — на урочистостях на честь рівноапостольних просвітителів слов`ян Кирила й Мефодія».

Блаженніший Владика згадав, що у Святій Землі прийнято так само особливим чином шанувати пам`ять святих рівноапостольних царів Костянтина та Єлени, які сприяли зміцненню Єрусалимської Церкви. «Якби не їхній внесок, ми б не знали святинь Святої Землі в тому вигляді, в якому вони зараз знаходяться, тобто вони не були б місцями поклоніння. У нас би не було святого Гробу Господнього, який є джерелом світла, життя, надії, свідченням воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. І по праву святі Костянтин і Єлена були названі рівноапостольними, — сказав Патріарх Феофіл. — Продовжувачами й наступниками рівноапостольних Костянтина і Єлени є Кирил і Мефодій, пам`ять яких святкується нині. Дійсно, вони воістину є святими й рівноапостольними, оскільки, завдяки їх апостольському подвигу, ми сьогодні бачимо духовні плоди їх спасенної сівби».

Цей святковий день має величезне історичне значення для Руської та Єрусалимської Церков, як для всієї Церкви Православної, засвідчив Його Блаженство.

«Благодаттю святих рівноапостольних Кирила й Мефодія та на запрошення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі ми сподобилися сьогодні перебувати в Росії і бути свідками подвигу святих рівноапостольних Кирила й Мефодія на цій землі, политій кров`ю мучеників за віру Христову», — сказав Предстоятель Єрусалимської Церкви.

«Ваша Святосте! Від імені Священного Синоду Єрусалимського Патріархату, від імені всієї нашої благочестивої пастви ми бажаємо Вам, щоб Ви виявилися гідним продовжувачем подвигу святих рівноапостольних Кирила й Мефодія і щоб благодать Святого Духа зміцнювала Вас у Вашому подвигу. Допомоги Божої Вам від святого Гробу Господнього. Христос Воскрес!», — звернувся Блаженніший Патріарх Єрусалимський до Предстоятеля Руської Православної Церкви.

Рatriarchia.ru