23 травня 2013, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, офіційна делегація Київської духовної академії та семінарії на чолі з керуючим справами УПЦ, ректором КДАіС Високопреосвященнішим митрополитом Бориспільським Антонієм прибула до м. Белград для участі у Міжнародній науковій конференції «Церква в епоху святого царя Костянтина Великого».

Конференція організована Православним богословським факультетом Белградського університету і присвячена 1700-річчю видання Міланського едикту.

До складу делегації увійшли: перший проректор протоієрей Сергій Ющик, голова адміністративного апарату Київської Митрополії викладач КДАіС протоієрей Володимир Коцаба, проректор з науково-богословської роботи професор Володимир Бурега і редактор офіційного сайту КДАіС викладач ігумен Сильвестр (Стойчев).

24 травня в день пам`яті святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів словенських митрополит Антоній і ректор Санкт-Петербурзької духовної академії єпископ Петергофський Амвросій звершили Божественну літургію в домовому храмі богословського факультету на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Їм співслужили викладачі факультету та гості конференції у священному сані.

За богослужінням митрополит Антоній звернувся до присутніх зі словом привітання, в якому привітав усіх зі святом святих Кирила і Мефодія. Його Високопреосвященство побажав усім зберігати спадщину святих братів і свідчити сучасному світу про неминущу красу православної віри.

Після Літургії в Актовій залі факультету відбулося відкриття конференції. Відкриваючи конференцію декан Православного богословського факультету професор протоієрей Предраг Пузовіч коротко розповів про значення Міланського едикту для історії Християнської Церкви.

Потім керуючий справами Української Православної Церкви, ректор КДАіС митрополит Бориспільський Антоній оголосив привітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до учасників конференції та підніс у дар богословському факультету ікону Пресвятої Богородиці, а також видання Київської духовної академії.

Наступним з привітанням до учасників конференції звернувся ректор Санкт-Петербурзької духовної академії єпископ Петергофський Амвросій.

Також з привітаннями виступили Апостольський нунцій в Сербії архієпископ Орландо Антоніні і декан Католицького богословського факультету в Загребі (Хорватія) Юрі Зечевіч. У другій половині дня почало роботу перше пленарне засідання конференції.

Відео дня

Сайт УПЦ