«Московський єпархіальний будинок був центром народної освіти, місіонерської та соціальної діяльності Руської Православної Церкви. Святіший Патріарх Кирил благословив докласти всі можливі зусилля, щоб будівля повернулося на карту Москви у своїй споконвічній якості до 2015 року», - повідомив голова Фінансово-господарського управління Московського Патріархату єпископ Подільський Тихон в ході інспекційної поїздки на цей унікальний історичний об`єкт, відновлення якого йде в останні роки.

«У цих стінах проходив Помісний Собор 1917-18 рр.., На якому було ухвалено історичне рішення про відновлення Патріаршества. Тут розташовувалися Свято-Володимирський храм, Єпархіальна бібліотека і музей, а з 1918 року - Богословський інститут. Це доручення Святішого Патріарха дуже почесно і водночас дуже відповідально, адже нам належить повернути історії ще одну жорстоко вирвану сторінку», - зазначив єпископ Тихон.

Після відновлення тут розміститься головний корпус Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, історичного наступника дореволюційного богословського інституту.

Відео дня

Перші будівельні і реставраційні роботи з відтворення історичного вигляду Єпархіального будинку почалися в 2006 р. У листопаді 2008 року, напередодні дня пам`яті Патріарха Тихона, над відновленим золотим куполом було встановлено хрест. Почалися регулярні богослужіння у нижньому храмі на честь святих отців Помісного Собору 1917-1918 рр.. Відновлюється Соборна палата та Князь-Володимирський храм.

У ході відновлювальних робіт будівлю буде обладнано як основний корпус університету; тут будуть відновлені історичні інтер`єри, але при цьому створені сучасні умови для кількох тисяч студентів - богословів, релігієзнавців, істориків.

Рatriarchia.ru