У Китаї склалися всі умови для появи перших за багато років китайських православних священнослужителів, і на даному етапі саме це є метою переговорів Руської православної церкви з владою республіки, заявив у вівторок в інтерв`ю РИА Новости голова відділу зовнішніх церковних зв`язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

У 1956 році Китайська православна церква отримала автономію від РПЦ, проте в період "культурної революції" її життя занепало. Сьогодні китайських православних священиків в країні немає, що, за словами представників Московського патріархату, ускладнює повноцінне релігійне життя православних віруючих в республіці. Нині за узгодженням з китайською стороною в духовних школах Росії навчаються два китайських студента з перспективою стати священиками.

"Ми вважаємо, що умови для того, щоб китайські священики з`явилися в китайських православних храмах, вже дозріли, і це та безпосередня мета, досягнення якої ми прагнемо на даному етапі", - сказав митрополит Іларіон.

Відео дня

Він зазначив, що головною метою переговорів РПЦ з Державним управлінням у справах релігій Китаю є нормалізація становища Китайської автономної православної церкви саме як національної православної церкви Китаю. "Це означає, що вона повинна в кінцевому підсумку отримати реєстрацію в якості релігійного об`єднання, у неї повинен бути свій єпископ, свої священики і діючі храми", - пояснив митрополит.

Він зазначив, що за останні роки в Московському патріархаті спостерігають "дуже велику ступінь взаєморозуміння, але в той же час і деяку ступінь обережності" з боку китайських партнерів по діалогу. У РПЦ пов`язують її з бажанням "дотриматись всіх законів і норм, що існують в Китаї", і прагненням "вести діалог поступально".