13 травня 2013 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який здійснює візит до Китаю, відвідав у Харбіні Софійський собор.

Співробітники архітектурного музею, який нині розташовується в будівлі храму, розповіли Святішому Владиці історію Софійського собору.

Предстоятель Руської Православної Церкви, згадуючи історію руйнування Храму Христа Спасителя в Москві, наголосив на значенні збереження пам`яток російської присутності в Китаї для розвитку російсько-китайських відносин.

Відео дня

Потім Святіший Патріарх Кирил та супроводжуючі його члени делегації проспівали тропар Пасхи.

***

Перший дерев`яний храм Святої Софії був побудований для 17-го Східно-Сибірського (з 1910 року — Сибірського) стрілецького полку в березні 1907 року. У 1911 році зазнав реконструкції, в результаті якої навколо дерев`яного храму була побудована цегляна стіна.

У 1923 році почалася друга перебудова храму, яка тривала дев`ять років. Повне освячення оновленого собору відбулося 25 листопада 1932 року. Триголовий храм побудований у псевдоруському стилі. Висота Софійського собору — понад 48 метрів. Він є одним із найбільших християнських храмів на Далекому Сході і може вмістити дві тисячі людей.

Після відходу росіян з Харбіна собор прийшов у запустіння і використовувався як склад для торговців з ринку, що розташовувався в районі Першого харбінського універмагу. У період культурної революції існували плани зруйнувати храм. Довгі роки собор перебував у цілковитому запустінні. Протягом певного часу в будівлі храму розташовувався робочий гуртожиток.

З листопада 1996 року собор знаходиться в списку пам`яток культури Китайської Народної Республіки. У 1997 році собор був відремонтований міською владою. Для відновлення соборної площі були знесені декілька житлових кварталів.

У 2006 році храм і площа були відремонтовані з метою розміщення в храмовому будинку виставкового залу. Для того щоб собор і його навколишнє оточення гармоніювали одне один з одним, будівлю було підсвічено. Зараз в ній знаходиться архітектурний музей, в якому демонструються фотографії та макети будівель Харбіна.

Внутрішні стіни собору розписані російським художником Анастасьєвим.

/Патріархія.ru